De Guindos en roda de premsa després del Consell de Ministres.
De Guindos en roda de premsa després del Consell de Ministres.
Madrid

El Consell de Ministres aprova l'avantprojecte de llei de caixes d'estalvis i ajudes al comerç minorista

La reforma de les caixes d'estalvi, que les retorna a la seva finalitat inicial, és l'última que faltava per complir les condicions del rescat bancari d'Espanya.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha aprovat en la seva reunió del Consell de Ministres el projecte de llei de caixes d'estalvi, que pretén que les caixes tornin als seus límits originals i passin a ocupar-se de clients minoristes i pimes d'un àmbit territorial. Per això, les entitats que es mantinguin com a caixes no podran excedir l'àmbit de la seva comunitat autònoma (o les deu províncies del voltant) i tampoc no podran tenir un actiu superior als 10.000 milions d'euros (o una quota de dipòsits per sobre del 35% dels de la comunitat autònoma on operin). Així ho ha explicat Luis de Guindos, ministre d'Economia, que ha dit que la reforma s'ha fet amb la filosofia de "professionalitat i independència".

I és que la reforma de les caixes, l'últim compromís que faltava per complir amb les condicions del rescat bancari a Espanya, estableix que encara que s'hi injecti diner públic, la representació política als consells d'administració de les caixes no podrà superar en cap cas el 50%. A més, per formar-ne part caldrà demostrar que es tenen coneixements financers.

De Guindos ha desgranat els últims detalls de la reforma, de la qual ja havia explicat els pilars fonamentals al maig.

Ajudes al comerç minorista

A més, De Guindos també ha anunciat un pla d'ajudes per al comerç minorista per millorar la seva competitivitat. El ministre ha reconegut que aquest sector és un dels que pitjor ho està passant tot i ser un sector fonamental amb prop de 500.000 empreses minoristes que dóna feina a més d'un milió de persones.

Són 30 mesures que intentaran impulsar els comerços minoristes, millorar la seva gestió i adaptar el sector a les noves tendències, per exemple amb l'obertura de nous canals de venda, a través de les noves tecnologies.

El pla preveu una línia de crèdit de l'ICO específica per als establiments minoristes.

Per la seva banda, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat també que s'han aprovat els plans per a la lluita contra els incendis forestals 2013 i les actuacions lligades al període estival.

Nomenaments al TC

El govern de Rajoy també ha nomenat aquest divendres, 7 de juny, 2 dels 4 nous membres del Tribunal Constitucional, després que el Consell General del Poder Judicial ha designat dos magistrats, el català de tendència progressista Juan Antonio Xiol i Santiago Martínez-Vares, de l'ala conservadora.
Anar al contingut