Nova York

El Consell de l'ONU deplora l'atac a Qana en què han mort gairebé 60 civils però no condemna l'assalt

El Consell de Seguretat de l'ONU ha adoptat una declaració presidencial en què deplora la mort de més de 50 civils, la majoria nens, en el bombardeig israelià diumenge a la localitat libanesa de Qana, però no condemna l'atac. La declaració tampoc fa cap referència a la necessitat urgent d'una treva immediata, sinó a treballar per un alto el foc durador i permanent.

Actualitzat

La declaració adoptada unànimement pels 15 països membres del Consell "deplora enèrgicament la pèrdua de vides innocents" a Qana, però no fa una crida a una treva immediata, com havia demanat el secretari general de les Nacions Unides, Kofi Annan.

En la declaració, que ha estat llegida pel president de torn del Consell, l'ambaixador francès, Jean Marc de la Sabliere, també expressa la profunda preocupació que una major escalada de la violència tingui repercussions encara més nefastes en la situació humanitària.

En aquest sentit, se subratlla "la necessitat de posar fi a la violència" i s'emfatitza "la urgència d'aconseguir un alto el foc durador, permanent i sostenible", però no es fa una crida per al cessament immediat de les hostilitats.

En el document, es demana també a les parts -Israel i Hezbollah- que permetin l'accés "immediat i il·limitat" a les assistències humanitàries i es deplora qualsevol acció contra el personal i els efectius de l'ONU al sud del Líban.

Annan havia exhortat els membres del Consell a condemnar l'atac israelià a la localitat de Qana, en què han mort 57 persones, 37 d'elles nens, i a fer una crida per al cessament immediat de les hostilitats.

"Hem de condemnar aquesta acció en els termes més ferms possibles", ha declarat Annan.

"Estic profundament desalentat que les meves crides a un immediat cessament de les hostilitats no hagin estat escoltades i el resultat és la pèrdua de més vides innocents i el patiment de civils innocents", ha afegit.

L'ambaixador de Rússia davant l'ONU, Vitaly Churkin, ha manifestat que la declaració no és suficientment "robusta" com haurien volgut molts membres del Consell, però l'ha considerat "satisfactòria", ja que per primer cop fa referència a posar fi a la violència.

Per la seva banda, França, que aquest mes té la presidència de torn del Consell, ha distribuït un projecte de resolució per demanar el cessament immediat de les hostilitats i l'obertura d'un procés polític per a un alto el foc definitiu.

L'ambaixador francès ha indicat que l'atac a Qana "no es pot justificar" i ha fet una crida al Consell perquè comenci a treballar en un pla per buscar una sortida a la crisi.

Els membres d'aquest organisme preveuen començar a estudiar, aquesta setmana, un projecte de resolució per buscar una solució política a la crisi que permeti un alto el foc permanent.

Malgrat les pressions dels països europeus i també àrabs, els EUA encara es resisteixen a l'alto el foc, tal com s'ha pronunciat la secretària d'Estat nord-americana, Condolezza Rice, que està de visita al Pròxim Orient.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut