Barcelona

El Consell de Govern dóna llum verda a l'Oficina Antifrau

El Consell de Govern ha donat aquest dimarts llum verda, finalment, a l'Oficina Antifrau, un dels projectes legislatius que més friccions va provocar dins dels tres partits del govern. S'ha acordat que aquest ens pugui investigar tota l'administració catalana, incloent-hi els ajuntaments, tal com reclamava Esquerra Republicana. L'Oficina Antifrau dependrà del Parlament. El director el proposarà l'executiu, però posteriorment haurà de ser ratificat per la cambra catalana.

Actualitzat
L'objectiu proposat pel conseller de Governació i secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, és que l'oficina investigui tota l'administració catalana, inclosos els ajuntaments, encara que en la fórmula escollida per a la futura normativa es busca també preservar l'autonomia local, és a dir, que es respectarà l'autoritat diferenciada dels ajuntaments, segons les fonts consultades.

El gabinet jurídic del govern català ha polit el text tenint en compte les recomanacions que va fer el consell consultiu de la Generalitat en l'anterior legislatura, cosa que en un principi portarà la Generalitat a no adscriure finalment a l'Oficina Antifrau una unitat dels Mossos d'Esquadra.

El consultiu va dictaminar que l'anterior projecte de llei de l'Oficina Antifrau presentava múltiples punts d'inconstitucionalitat, entre altres motius perquè "envaïa funcions exclusives" que competeixen a l'autoritat judicial, el ministeri fiscal i la mateixa policia judicial.

La futura Oficina Antifrau vetllarà per les bones pràctiques, per la transparència i perquè les relacions entre l'espai públic i el privat quedin clarament diferenciades. El conseller Puigcercós ha defensat sempre que l'oficina es justifica perquè entre la justícia i la Sindicatura de Comptes hi ha un espai que "no està cobert".

En un principi, l'objectiu del govern català és que l'Oficina Antifrau depengui del Parlament, i el seu director el proposarà l'executiu català i serà posteriorment ratificat per la cambra catalana.
Anar al contingut