Barcelona

El Consell de Garanties Estatutàries avala la constitucionalitat de la llei de consultes

El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat la constitucionalitat del projecte de llei de consultes populars, que es preveu que s'aprovi en el pròxim ple del Parlament. El dictamen només aprecia dues qüestions contràries a l'Estatut i la Constitució que afecten cinc articles, i les conclusions no són vinculats perquè no afecten drets estatutaris. En el primer punt, qüestiona que la llei determini que ha de ser el govern espanyol el que autoritzi un referèndum, ja que creu que és l'Estat el que decideix quina institució és competent, i en el segon, rebutja que la majoria per aprovar una consulta sigui de dos terços en cas que el Consultiu dictamini que la consulta és inconstitucional o antiestatutària.

Actualitzat
El dictamen va ser demanat pel PP sobre el títol II de la llei. En les seves conclusions, el Consell de Garanties avala la majoria dels articles a excepció de cinc, que afecten dues qüestions. D'una banda, el dictamen veu contrari a l'Estatut i a la Constitució les referències que fa la llei al fet que un referèndum hagi de ser autoritzat pel "govern de l'Estat" en els articles 13 i 43.2 del projecte de llei.

Els membres del Consell recorden que la Constitució estableix com a competència exclusiva de l'Estat l'autorització per a la convocatòria de consultes populars per via de referèndum, però qüestiona que la llei catalana estableixi que ha de ser el govern espanyol el que l'autoritzi. "La llei catalana no hauria de manifestar quin òrgan de l'Estat és l'encarregat d'aprovar l'autorització, ja que podria efectivament ser el govern, però també el Congrés dels Diputats o, fins i tot, les Corts Generals", s'afirma en el dictamen; "el legislador català té un àmbit molt ampli de decisió, però l'autorització correspon a l'Estat, i la llei autonòmica no pot predeterminar quin òrgan de l'Estat ha de prestar l'autorització".

El Consell de Garanties Estatutàries també detecta que són contraris a l'Estatut els articles 18.2, 19.4 i 24.5 de la llei. La llei estableix que una consulta ha de ser aprovada pel Parlament per majoria absoluta, però afegeix que aquesta majoria serà de dues terceres parts dels diputats en cas que hi hagi hagut un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que conclou que la consulta formulada no s'adequa al marc constitucional i estatutari.

El dictamen recorda que és l'article 76.4 de l'Estatut el que determina quines són les decisions del Consell de Garanties Estatutàries que tenen caràcter vinculant, "limitant-los exclusivament a aquells que es relacionen amb projecte de llei o proposicions de llei del Parlament que desenvolupin drets reconeguts a l'Estatut". A més, es recorda que així ho estableix la mateixa llei del Consell de Garanties i es deixa clar que l'article 77.3 de l'Estatut "impedeix taxativament que, mitjançant una llei, es pugui atribuir caràcter vinculant als seus dictàmens". Així, el dictamen considera que la llei atribueix al Consell de Garanties un poder, a partir d'un canvi de majoria, que no es pot determinar a través d'aquesta llei.

Un cop emès el dictamen, que aquest dimarts ha admès a tràmit la Mesa del Parlament, els grups parlamentaris tenen un termini fins dilluns per presentar esmenes congruents amb les conclusions del Consell de Garanties Estatutàries. De tota manera, el dictamen no té caràcter vinculant, ja que no afecten drets estatutaris. El debat i votació finals del projecte de llei de consultes populars per via de referèndum es farà en el ple del Parlament dels dies 10 i 11 de març.
Anar al contingut