Barcelona

El Consell de Garanties Estatutàries aprova la llei de vegueries però recomana ajornar-la

El Consell de Garanties Estatutàries ha donat el seu vistiplau al conjunt del projecte de llei de vegueries, però ha tombat un precepte i demana que altres s'interpretin d'una manera específica per evitar incórrer en problemes d'inseguretat jurídica. El precepte que no ha aconseguit l'aval d'aquest consell és l'apartat segon de la disposició transitòria primera, sobre el procés de substitució de les quatre diputacions per set vegueries.

Actualitzat
El Consell de Garanties Estatutàries, la institució que vetlla per l'adequació a l'Estatut i a la Constitució de les disposicions de la Generalitat, ha respost al recurs presentat per CiU i PP avalant la llei de vegueries en conjunt, però aclarint que la modificació dels límits provincials és competència de l'Estat. Per tant, no només s'ha de canviar la llei "en matèria de règim electoral", com preveu el projecte de llei, sinó que aquesta alteració ha de ser aprovada per les Corts Generals mitjançant una llei orgànica, com estableix la Constitució.

El dictamen del Consell, que no és vinculant, també demana que es faci una interpretació correcta de dos articles més: l'article 9, sobre la limitació de les vegueries, i un apartat de la disposició transitòria primera. Aquests articles no s'han considerat inconstitucionals perquè la mateixa llei preveu que en un termini de quatre anys després de l'entrada en vigor l'organització dels serveis territorials i l'administració de la Generalitat s'ha d'adequar a l'àmbit territorial de les demarcacions que determina l'article 9. Tot i així, el Consell de Garanties Estatuàries interpreta que aquestes modificacions no s'ajusten a l'esperit de l'Estatut.

Segons la llei, en el moment en què entri en vigor les quatre diputacions provincials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona serien substituïdes per quatre vegueries i més endavant s'hi afegirien els consells de vegueria de les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i la Catalunya Central. Al dictamen del Consell de Garanties Estatuàries, aquesta primera fase "no sembla expressar cap realitat fàtica ni jurídica" i només es limita a un canvi de nom, cosa que pot plantejar "problemes de seguretat jurídica".

Per aquest motiu, conclouen des del Consell, es recomana que s'ajorni la constitució dels consells de vegueria fins al moment en què les Corts Generals tramitin la llei orgànica necessària per fer les modificacions de límits territorials.

L'aprovació de la llei de vegueries està prevista per la setmana vinent, però CiU, PP i Ciutadans ja n'han demanat l'ajornament.

Què són les vegueries?

Segons un estudi recent, gairebé la meitat dels catalans no saben què són les vegueries. Una vegueria és cadascuna de les divisions tradicionals del territori de Catalunya que es remunta a l'època medieval. La nova llei de vegueries vol redistribuir les diputacions provincials en diferents agrupacions de comarques i recuperar aquesta forma d'organització del territori.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut