Barcelona

El Consell Assessor per a la Transició Nacional enllestirà abans de l'estiu el full de ruta cap a la consulta

En la reunió constituent de l'òrgan, que s'ha fet aquest dijous al Palau de la Generalitat, s'ha decidit que el professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma Rafael Grasa sigui el catorzè membre del consell. Aquest òrgan, format per acadèmics i professionals de prestigi, es va crear com a fruit del pacte de govern entre CiU i ERC.

RedaccióActualitzat
Ha acabat la primera reunió de constitució del Consell Assessor per a la Transició Nacional, l'òrgan que ha de preparar la consulta sobiranista i construir les anomenades estructures d'estat necessàries durant el procés sobiranista. El consell ha acordat que, abans de l'estiu, tindrà a punt un informe en què es detallarà com ha de ser el full de ruta cap a la consulta sobiranista, que el govern vol fer el 2014.

En una roda de premsa posterior, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha explicat que l'òrgan abordarà qüestions de tota mena i que, al llarg d'aquest 2013, elaborarà una quinzena d'informes que tractaran des de la defensa o l'energia fins a com seria una doble nacionalitat catalana i espanyola, o el repartiment del deute públic entre un eventual estat català i Espanya.

Homs ha admès que l'òrgan té al davant "una feina dura i complicada i molts interrogants per resoldre", i que, malgrat que "el punt de partida és poder organitzar algun dia una consulta i aconseguir que Catalunya disposi d'un estat propi", el consell no farà "treballs d'estat d'ànim", sinó que elaborarà informes amb fonament acadèmic.

Reunió amb Mas, Ortega, Homs i Gordó

La primera reunió de l'òrgan ha estat a porta tancada al Palau de la Generalitat. Aquest consell és un dels fonaments de l'acord de govern firmat per Artur Mas i Oriol Junqueras. Mas ha presidit aquesta reunió constitutiva, a la qual també han assistit la vicepresidenta, Joana Ortega, i els consellers de Presidència, Francesc Homs, i Justícia, Germà Gordó.

A partir d'ara, el consell durà a terme una feina menys visible, però en contacte directe amb el govern. L'encàrrec és identificar els camins jurídics que el govern pot seguir, les estructures que pot necessitar de cara al futur i els suports internacionals que pot tenir, a més de teixir suports a dins de Catalunya per garantir el procés per fer la consulta.

Un dels components del consell, el sociòleg Salvador Cardús, ha comentat la funció de l'òrgan en arribar al Palau de la Generalitat. "La gent demana explicacions, que hi hagi full de ruta, que hi hagi camins precisos, i jo crec que a nosaltres ens toca fer això, dibuixar aquests camins, quines són les estructures que necessitarem i, si és possible, que es realitzi com més aviat millor".

Els membres del consell

Al capdavant, el president Mas va decidir posar-hi el catedràtic Carles Viver Pi-Sunyer, antic vicepresident del Tribunal Constitucional espanyol i director des de fa nou anys de l'Institut d'Estudis Autonòmics, d'on van sortir les bases de l'actual Estatut i ara les cinc vies legals diferents per fer la consulta amb les quals treballa el govern. En la reunió d'aquest dijous s'ha decidit la incorporació del professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma Rafael Grasa, que serà el catorzè membre del consell. Grasa és conegut pels seus estudis sobre pau i desarmament.

La resta dels integrants són els catedràtics Enoch Albertí, Germà Bel, Carles Boix, Ferran Requejo, Joan Vintró i Núria Bosch; els professors universitaris Salvador Cardús, Àngel Castiñeira, Francina Esteve i Josep Maria Reniu; l'empresari Joan Font Fabregó i la periodista Pilar Rahola. D'altra banda, en la reunió, el president Carles Viver ha proposat la professora d'Economia de la UB Núria Bosch com a vicepresidenta del consell.

Aquest dimarts, Ciutadans va demanar a la justícia que suspengui cautelarment la constitució del consell perquè el considera al marge de la llei.

Durant aquest mes, està previst que es creï també la Comissió Nacional pel Dret a Decidir, el punt de trobada i de treball proposat pel govern per canalitzar la societat civil i els partits favorables a una consulta sobre un estat propi per a Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut