Pla general del moment del ple en que s'ha aprovat el manifest en defensa del desplegament de la Llei d'Aran al Conselh Generau el dia 2 d…
Pla general del moment del ple en que s'ha aprovat el manifest en defensa del desplegament de la Llei d'Aran al Conselh Generau el dia 2 de novembre del 2017. (horitzontal)

El Conselh Generau defensa el desplegament de la Llei d'Aran i el reconeixement constitucional de l'autogovern

ACN Vielha.-El ple del Conselh Generau d'Aran ha aprovat, per unanimitat, un manifest en defensa les institucions i el govern aranès. Les tres formacions amb representació al Conselh, Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Unitat d'Aran (UA) i Partit Renovador d'Arties-Garòs (PRAG), han consensuat un manifest per reclamar el desplegament de la Llei d'Aran. El síndic d'Aran, Carles Barrera, ha dit que amb l'aplicació de l'article 155 hi pot haver un ''bloqueig important'' en el seu desplegament. Els portaveus de les tres forces polítiques araneses han fet un pas més en el document aprovat i reclamen que el reconeixement de l'autogovern aranès en una futura modificació de la Constitució. Barrera ha anunciat que, aquest mes de novembre, el Conselh ja disposarà de l'estudi que han encarregat per conèixer que significa del dret a decidir que els reconeix la Llei d'Aran.

El manifest aprovat per unanimitat dels grups consta de tres punts. El primer argumenta que davant aquesta ''complexa situació política'' reafirmen el comprimís amb la defensa de les institucions i de l'autogovern. En el punt dos demanen, i de forma ''contundent'', el compliment dels marcs legislatius, i es mostren partidaris de ''treballar a favor de la millora i l'enfortiment'' de les institucions araneses ''explorant totes les vies possibles'' que permetin avançar en el desplegament de l'estatut d'autogovern, com la manera més eficaç per a continuar treballant pel poble aranès i protegint la seva realitat: llengua, cultura i identitat.Amb l'objectiu de buscar un reconeixement constitucional, el síndic d'Aran i els grups polítics que conformen el ple, s'han compromès a realitzar totes aquelles accions davant les institucions catalanes i el govern espanyol.El manifest evidencia els ''avenços fets aquests darrers anys pel que fa al reconeixement institucional'' de la Val d'Aran i del seu marc competencial, dut a terme per la Generalitat de Catalunya. I, reconeix ''la dificultat'' que la Val d'Aran ''sempre'' ha tingut per desplegar aquests marcs legislatius.Aquest manifest, juntament amb l'estudi que s'ha encarregat referent al dret a decidir del poble aranès, es farà arribar a tots els veïns de la Val d'Aran.

Anar al contingut