Pastís de celebració del partit dels Verds per l'aprovació de la llei que legalitza el matrimoni homosexual
Pastís de celebració del partit dels Verds per l'aprovació de la llei que legalitza el matrimoni homosexual (Reuters)
Luxemburg

El cònjuge homosexual d'un europeu té dret de residència a la UE

Ho ha dictaminat el Tribunal de Justícia de la UE, encara que al país on es demani no es reconegui el matrimoni homosexual

RedaccióActualitzat

Els països de la Unió Europea han de concedir el dret de residència a un cònjuge homosexual d'un ciutadà europeu, independentment de la seva nacionalitat, encara que un país no reconegui el matrimoni homosexual.

Així ho ha dictaminat aquest dimarts el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que considera que els països no poden obstaculitzar a un ciutadà europeu el dret de "circular i residir lliurement a la UE", i considera que, això és així, si es denega el permís de residència al seu cònjuge del mateix sexe.

La sentència considera, però, que la decisió no va en contra de la llibertat que tenen els estats de legalitzar o no el matrimoni homosexual.

"Encara que els estats membres tenen llibertat per permetre autoritzar o no el matrimoni homosexual, no poden obstaculitzar la llibertat de residència d'un ciutadà de la Unió denegant al seu cònjuge del mateix sexe, nacional d'un estat no membre de la UE, la concessió del dret de residència."

"No va contra la identitat nacional ni amenaça l'ordre públic de l'estat membre concernit."

 

En concret, el tribunal amb seu a Luxemburg ha conclòs que el concepte "cònjuge", en el sentit del dret de la UE en matèria de llibertat de residència dels ciutadans i dels membres de les seves famílies, inclou persones del mateix sexe.

Donen la raó a un matrimoni que volia residir a Romania

La justícia europea s'ha pronunciat arran del cas d'un matrimoni format per un ciutadà romanès i un altre de nord-americà que el 2012 van sol·licitar a Romania els documents perquè l'americà pogués treballar i residir a Romania amb la seva parella.

Notícia relacionada: La justícia avala el pastisser que va rebutjar l'encàrrec per a una boda gai als EUA

Les autoritats del país van denegar el dret de residència del sol·licitant, amb l'argument que a Romania no se'l podia considerar cònjuge d'un ciutadà de la UE perquè no es reconeixen els matrimonis entre persones del mateix sexe.

El cas va arribar al Tribunal Constitucional romanès que va demanar al tribunal europeu si un cònjuge homosexual d'un ciutadà de la UE ha de tenir el dret de residència permanent al país, on no és legal aquest tipus de matrimoni.
 

 

La parella ho va demanar el 2012 després que dos anys abans s'haguessin de casar a Brussel·les. La demanda d'aquest matrimoni ha estat la primera a Romania, que no va despenalitzar l'homosexualitat fins a principis dels anys 2000.

Setze països de la UE reconeixen el matrimoni entre persones del mateix sexe i d'altres han creat una unió civil.

Anar al contingut