Imatge d'arxiu del Congrés dels Diputats.
Entra al Congrés la proposició per demanar la competència per fer la consulta.
Madrid

El Congrés proclama amb l'abstenció del PSC que el dret a decidir és de tot Espanya

El PP i el PSOE han donat suport a la proposta d'UPyD que proclama que el dret a decidir és de tot els espanyols i que "sota cap concepte" una part de la ciutadania pot decidir sobre l'organització territorial de l'estat. El PSC s'ha tornat a desmarcar del PSOE i s'ha abstingut.

RedaccióActualitzat

El ple del Congrés ha aprovat una moció d'UPyD que proclama que el dret a decidir és de tot el poble espanyol i que "sota cap concepte" una part de la ciutadania pot decidir sobre l'organització territorial de l'estat. La moció ha tingut el suport del PP i del PSOE.

La iniciativa ha provocat la divisió del grup Socialista perquè els diputats del PSC han trencat la disciplina de vot i han decidit abstenir-se després d'un intens debat intern. El coordinador del grup a la cambra, Albert Soler, ha explicat que s'han abstingut per "coherència", "sentit comú polític" i per no caure en la "provocació" d'UPyD. "Era el que havíem de fer". Soler no ha volgut qualificar el fet que el PSOE hagi donat suport a la moció de Rosa Díez. Tampoc no ha volgut valorar com afectarà aquesta decisió a les relacions entre els dos partits. El que està clar, ha remarcat Soler, és que "el 80% dels ciudadans de Catalunya" estan a favor de la consulta, a la qual el PSC dóna suport si es realitza d'una manera legal i pactada.

Aquesta és la segona vegada en vuit mesos que el PSC se salta la disciplina de vot del grup. En totes dues ocasions ha estat per qüestions relacionades amb el dret a decidir. L'anterior vegada es va provocar una crisi tan gran que es van multiplicar les veus al si del PSOE que demanaven el trencament entre els dos partits. En aquella ocasió, els diputats díscols van ser multats amb 600 euros, la sanció més elevada que recull el reglament del grup parlamentari. En la votació d'aquest dimarts, el càstig podria ser inferior perquè només s'ha tractat d'una abstenció.

De la seva banda, Rosa Díez ha explicat que ha portat la moció al ple perquè era necessari que la cambra deixés "les coses clares" davant de tanta "confusió" i davant de la "fal·làcia" que suposa la pretensió d'una consulta a Catalunya. S'ha de proclamar que el futur d'Espanya es decideix "entre tots", ha afegit la líder d'UPyD.

Anar al contingut