El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, parla amb diversos parlamentaris, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters.)
El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters.)
Roma

El Congrés italià aprova l'últim pla d'ajust econòmic de Berlusconi, de 54.000 milions d'euros

El govern de Silvio Berlusconi ha superat la qüestió de confiança, presentada per l'executiu a la Cambra de Diputats italiana, sobre el pla d'ajustament econòmic de 54.000 milions d'euros. A més, el Congrés italià ha ratificat definitivament el pla que ha d'ajudar a complir l'equilibri pressupostari i la reducció del deute públic pel 2013, just quan els mercats financers no deixen de pressionar l'economia italiana. El Senat italià ja va donar llum verda a aquest projecte fa una setmana.

Actualitzat
L'executiu del primer ministre Silvio Berlusconi ha superat la qüestió de confiança presentada al Congrés italià sobre l'últim pla d'austeritat econòmic, d'uns 54.000 milions d'euros, que a més a més ha estat aprovat definitivament aquest dimecres al vespre. La cambra baixa ha donat llum verda a la nova mesura per 314 vots a favor i 300 en contra.

Al matí, els parlamentaris ja han donat suport al govern del país amb l'aprovació de la moció de confiança. L'ús d'aquesta eina és un recurs d'urgència molt utilitzat pels executius del país per accelerar l'aprovació de les lleis al Parlament perquè evita el debat d'esmenes.

Mentre s'ha fet la votació definitiva, centenars de persones s'han manifestat a l'exterior del Parlament italià contra la nova mesura. Quan el pla va ser aprovat la setmana passada pel Senat italià, el sindicat més gran del país va convocar una vaga general que va comptar amb la participació de milers de ciutadans.

El text ha arribat a la cambra baixa sense canvis. El projecte pretén aconseguir l'equilibri pressupostari el 2013. Al juliol, ja es va aprovar un altre pla d'austeritat de 79.000 milions d'euros. Aquest últim projecte preveu un augment de l'1% de l'IVA, que passarà del 20% al 21%, cosa que comportarà una recaptació extra de 4.000 milions d'euros a l'any. A més, es gravarà un 3% als rics, és a dir, a les rendes que superin els 300.00 euros anuals. La mesura només afectarà 34.000 italians. El text també avança, del 2016 al 2014, l'endarreriment progressiu de l'edat de jubilació de les dones al sector privat, equiparant-la amb la dels homes. Passarà dels 60 als 65 anys. 
Anar al contingut