La comissió d'economia del Congrés, aquest dimarts durant l'aprovació de la nova llei hipotecària
La comissió d'economia del Congrés, aquest dimarts durant l'aprovació de la nova llei hipotecària
Madrid

El Congrés dona llum verda a una nova llei hipotecària, que serà vigent el març

La comissió d'economia ha aprovat amb un ampli consens el text que la setmana que ve validarà el ple

RedaccióActualitzat

La comissió d'economia del Congrés dels Diputats ha tancat aquest dimarts el text de la nova llei hipotecària i l'ha deixat a punt perquè la setmana que ve passi pel ple.

Després de mesos de treballs i dels últims canvis i esmenes motivades per les polèmiques sentències del Tribunal Suprem, el principal escull per consensuar el text era fixar-ne la possible retroactivitat.


No s'aplicarà als casos en litigi

Finalment en el text que ha sortit d'aquesta comissió hi ha un apartat que estipula que les noves condicions d'execució en cas d'impagament no seran aplicables als casos que estiguin en procés judicial.

Això afectarà tots els que estiguin pendents de sentència, encara que hi hagi recursos presentats a la justícia europea. Aquest és l'apartat que ho marca:

"No serà d'aplicació als contractes el venciment anticipat dels quals s'hagi produït amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta llei, s'hagués o no instat un procediment d'execució hipotecària per fer-lo efectiu i hi estigués aquest supeditat o no."

De tota manera, segons algunes fonts el text consensuat no ha acabat de definir del tot les possibles retroactivitats, de manera que durant la tramitació encara podria haver-hi esmenes.


Només Units Podem i ERC no l'aproven

Sí que seran d'aplicació, però, les noves clàusules de venciment anticipat, que seran de 12 quotes impagades en la primera meitat de la durada del préstec, i de 15 en la segona.

El text que anirà al ple ha rebut els vots favorables de PP, PSOE, Cs, PDeCAT, PNB i Nova Canàries, mentre Units Podem ha votat en contra i ERC s'ha abstingut.

Els partits que hi han votat a favor han assegurat que la nova llei serà molt més favorable als clients a costa dels bancs. Molt a contrari, Units Podem considera que encara hi pesen massa els interessos bancaris.


Els bancs pagaran notaria i actes jurídics

El cert és que amb la nova llei es reduiran els costos per amortitzar la hipoteca i els possibles interessos de demora en el pagament. També que les entitats bancàries s'hauran de fer càrrec de les despeses de notaria i gestoria, i també de l'impost d'actes jurídics.

El client sí que pagarà la taxació. I una altra millora, força considerable: fins ara, per contractar una hipoteca, sovint era obligatori tenir altres productes del banc, com assegurances o plans de pensions. Amb la nova llei ja no podrà ser així.

Amb el consens aconseguit aquest dimarts, el text té assegurada l'aprovació la setmana que ve al ple del Congrés, i després també haurà d'aprovar-lo el Senat. Si tot va segons el previst, la llei serà una realitat cap al març.

Després s'haurà de veure si els bancs repercutiran d'alguna manera en els clients els nous costos que tindran.

ARXIVAT A:
Hipoteques
Anar al contingut