Barcelona

El congrés d'ERC dóna el control del partit a Puigcercós, però veta la presència de Xavier Vendrell

Finalment, la nova executiva d'Esquerra Republicana estarà formada exclusivament per membres del corrent de Joan Puigcercós. D'aquesta manera es trenca la candidatura de consens amb el sector liderat per Josep-Lluís Carod-Rovira que durant hores ha planat sobre el congrés nacional que els republicans han celebrat al recinte del Fòrum de Barcelona. El motiu, la "falta de confiança" que el sector de Puigcercós ha dit que sentia respecte a la candidatura avalada per Carod. Això sí, al nou equip directiu dels republicans no hi haurà Xavier Vendrell, que ha quedat exclòs. L'exsecretari d'organització d'ERC no ha rebut el suport del congrés i en el seu lloc s'ha designat el diputat Carmel Mòdol. Puigcercós s'ha compromès a buscar la integració de tots els sectors del partit a l'executiva en el termini d'un any.

Actualitzat

Aprovada la nova executiva d'Esquerra Republicana, amb sorpreses d'última hora. D'entrada, perquè el nou equip directiu dels republicans és monocolor i està format per la llista proposada pel sector de Joan Puigcercós i Joan Ridao, i no pas per la candidatura de consens amb membres del sector liderat per Josep-Lluís Carod-Rovira i Ernest Benach que s'havia anunciat al llarg de la tarda. A última hora, Puigcercós i Ridao han decidit trencar el principi d'acord que havien assolit amb ERC Futur, segons sembla, per "falta de confiança" respecte a la candidatura avalada per Carod.

Segons sembla, un SMS que diversos sectors d'ERC atribueixen a un membre de la federació de Barcelona enquadrat a ERC Futur -el sector liderat per Carod, Benach i Niubò- instava a fer boicot a Xavier Vendrell com a membre de la nova direcció. Aquest hauria estat el motiu de l'augment de "falta de confiança" del sector de Puigcercós cap al d'Ernest Benach i Josep-Lluís Carod-Rovira.

Puigcercós buscarà la integració

Malgrat aquest conflicte d'última hora, el president del partit, Joan Puigcercós, s'ha compromès a buscar la integració a l'executiva de tots els sectors del partit en el termini d'un any. En el seu discurs de cloenda del XXV Congrés d'ERC, Puigcercós s'ha compromès a "buscar la suma" dels quatre sectors que conviuen al partit, tres dels quals no figuraran a la nova executiva després del fracàs de les negociacions amb ERC Futur i l'autoexclusió dels crítics de Reagrupament.cat i Esquerra Independentista.

Puigcercós ha dit que ha estat un "gran congrés" per a ERC i ha animat la militància a "fer un salt endavant i recuperar la confiança" de l'electorat. El president d'ERC ha reclamat "treball, suport, constància i capacitat crítica" en el que ha qualificat d'inici "d'una etapa a ERC".

"OK" a la resta de l'executiva

A banda de Vendrell, la militància d'ERC sí que ha avalat els 17 noms restants proposats per Joan Puigcercós per a l'executiva. Tots han rebut un percentatge de vots a favor d'entre el 53% i el 57% dels assistents al congrés que han votat.

La militància ha avalat Eduard López com a vicesecretari general de coordinació interna i acció electoral i Alba Castellví com a vicesecretària general de política sectorial. Pel que fa a les secretaries sectorials, Jaume Sitjà ocuparà la d'organització, Pilar Albiol la de finances, Ignasi Llorente la d'imatge i comunicació, Marcel Coderch la de "partit en xarxa", Georgina Oliva la de formació, Àngels Cabasés la de política econòmica, Josep Ginesta la de política social, Gemma Boix la de política cultural i educació, i Laura Vilagrà la de política territorial i medi ambient.

Així mateix, Marta Rovira serà secretària de política internacional, Núria Cuenca de Justícia i Immigració, Marc Sanglàs de política municipal, David Minoves de política institucional, Ester Alberich de la dona i Pere Aragonès de moviments socials. Aragonès ha estat, després de Vendrell, el candidat proposat per Puigcercós que ha obtingut més vots en contra (920).

La ponència política, aprovada amb el 88% dels vots

Mentrestant, la militància d'ERC ha aprovat la seva ponència política, que marca la línia estratègica de la formació durant els pròxims quatre anys. Ho ha fet amb 2.277 vots a favor, 38 en contra i 244 en blanc. Tot i que el sector crític liderat per Joan Carretero -Reagrupament.cat- i el dirigit per Uriel Bertran -Esquerra Independentista- havien apostat pel vot en blanc, el sector de Joan Puigcercós ha obtingut un ampli suport a la ponència política.

Això sí, durant el procés d'elaboració de la ponència, el sector Puigcercós ha acceptat esmenes de tots els corrents del partit, i fins i tot el congrés ha assumit tres de les quatre esmenes que mantenia vives el sector crític Esquerra Independentista.

S'admeten "errors"

El document aprovat admet que ERC ha comès errors en l'última etapa i que va gestionar amb "desorientació" el debat estatutari, però alhora destaca que ERC és ara una força "potencialment capaç de disputar l'hegemonia política a CiU i PSC en el futur". D'altra banda, de cara als anys vinents es marca com a repte aprovar una nova llei de política lingüística i aconseguir el concert econòmic a partir del 2010.

ERC aposta també perquè el Parlament exerceixi de forma unilateral el dret d'autodeterminació, via referèndum, si el Tribunal Constitucional dicta sentència en contra de l'Estatut i el govern espanyol es nega a negociar amb la Generalitat el "dret a decidir" dels catalans.

Rebuig a revisar el pacte d'entesa

Pel que fa a l'actual govern català, el text senzillament diu que abans del 2010 ERC haurà de "valorar" els objectius assolits en la present legislatura amb l'objectiu de poder elaborar amb rigor el programa per a les pròximes eleccions autonòmiques, i rebutja tota esmena a revisar el pacte d'entesa.

Pel que fa al pròxim mandat, ERC deixa clar que condicionarà la seva política d'aliances a la consecució del concert econòmic, d'una nova llei de política lingüística o bé a un pla de xoc de la sanitat.

Respecte a la proposta de Josep-Lluís Carod-Rovira de celebrar un referèndum d'independència de Catalunya l'any 2014, diu que aquest compromís pot ser "un gran element mobilitzador de la societat catalana", i que el simple fet de poder celebrar la consulta seria ja una "victòria".

Carod aprova amb més suport que Puigcercós

El congrés s'ha iniciat amb la intervenció de Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha fet el seu últim discurs com a president. El que ha estat líder del partit durant els últims quatre anys ha tancat aquesta etapa defensant la seva gestió i, especialment, l'aposta pel govern tripartit.

De fet, Carod ha apostat per mantenir la presència d'ERC al govern, fins i tot si el Tribunal Constitucional tomba l'Estatut. Sobre la situació de renovació que viu el partit, el ja expresident ha reivindicat totes les sigles de la formació i ha fet una crida a la unitat i a sumar diferències en la nova etapa. Finalment, ha acabat amb un objectiu ambiciós: aconseguir 30 escons en les pròximes eleccions catalanes. Després del seu discurs, la plenària del congrés ha aprovat, amb una àmplia majoria, l'informe de la seva gestió al capdavant del partit.

També ha aprovat, tot i que no amb tant de suport, l'informe de Puigcercós, que ha obtingut un 15% més de vots negatius que el seu antecessor en el càrrec.

Xiulets a Iceta, Madí, Trias i Riera

La militància d'ERC ha rebut amb xiulets els convidats d'altres partits al congrés. El portaveu del PSC, Miquel Iceta; els representants de CDC, David Madí i Xavier Trias, i el del PPC, Ramon Riera, han estat rebuts amb rebuig quan la presidenta del congrés d'ERC, Anna Simó, els ha presentat. Curiosament, les peticions de "màxim respecte" de Simó han provocat que passés desapercebuda la presència del representant popular, que dels quatre és el que ha rebut menys xiulets.

Els representants d'ICV, EUiA o el Bloc Nacionalista Valencià també han rebut alguns xiulets, mentre que els membres d'Eusko Alkartasuna, el Front Polisario o els independentistes bretons han suscitat molts aplaudiments a l'auditori.


L'anàlisi de Fidel Masreal: "Divisió interna, interrogants sobre el tripartit"

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut