Washington

El Congrés dels EUA aprova l'acord per elevar el sostre del deute que evitarà la fallida del país

El Congrés dels Estats Units ha aprovat aquesta matinada amb 269 vots a favor i 161 en contra l'acord "in extremis" a què van arribar ahir republicans i demòcrates per elevar el sostre del deute nacional, que evitarà la suspensió de pagaments del país. El Senat aprovarà l'entesa a les sis d'aquesta tarda, hora catalana.

Actualitzat
El Congrés nord-americà ja ha aprovat aquesta matinada l'acord per elevar l'endeutament del país i evitar així que els Estats Units facin fallida. La majoria dels republicans hi han votat a favor, menys el Tea Party. La meitat dels demòcrates hi han votat en contra.

Ara es necessita el vist-i-plau del Senat, que ha ajornat la votació fins a les sis d'aquesta tarda, hora catalana. Aquesta cambra es pronunciarà sobre l'acord per elevar el sostre del deute només unes hores abans que s'esgoti el termini perquè el Tresor declari l'impagament.

Durant tot aquest dilluns, els líders republicans i demòcrates s'han estat reunint amb els seus representants al Congrés per convèncer-los de l'acord, ja que els termes que s'han pactat no satisfan part dels republicans ni tampoc els demòcrates més a l'esquerra que rebutgen que no s'apugin els impostos als més rics. La llei hauria d'arribar a la Casa Blanca aquest dimarts, a última hora de la nit, hora nord-americana, perquè el president Barack Obama la signi.

Obama anuncia l'acord "in extremis"


L'acord "in extremis" als Estats Units per evitar declarar-se en suspensió de pagaments el va anunciar Barack Obama la matinada de dilluns despres d'un nit de negociacions intenses. Un estira-i-arronsa entre demòcrates i republicans que va culminar en un pacte que no satisfà plenament ningú, però dóna aire a l'economia nord-americana. La recepta passa per retallar la despesa i reduir el dèficit.

L'anunci de l'acord el va fer el president dels Estats Units un dia abans que s'acabés el termini per evitar la suspensió de pagaments del país, després de dues setmanes de negociacions infructuoses i votacions fallides al Congrés. "Els líders de les dues cambres han arribat a un acord que redueix el dèficit i evita la moratòria", va dir Obama.

Què diu l'acord?

L'acord permet elevar el sostre del deute de més de dos bilions de dòlars i la garantia que no es tornarà a incrementar fins al 2013 perquè la baralla bipartidista no coincideixi en any electoral, en l'any de les eleccions presidencials.

L'entesa entre demòcrates i republicans també preveu una reducció del dèficit com a mínim en 2,5 bilions de dòlars durant els pròxims deu anys, cosa que suposa, per exemple, una retallada molt significativa en el Pentàgon, la primera des dels anys 90.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut