Madrid

El Congrés dels Diputats rebutja per segona vegada la investidura de Pedro Sánchez

El resultat és pràcticament el mateix que en la primera votació de dimecres: 131 vots a favor i 219 en contra

RedaccióActualitzat

El resultat de la votació del segon debat d'investidura ha estat pràcticament el mateix que en la primera votació de dimecres: 131 vots a favor i 219 en contra, a pesar de la crida feta pel candidat, Pedro Sánchez, perquè l'ajudessin a conformar un "govern del bé comú." L'única formació que ha canviat el sentit del seu vot ha estat Coalició Canària, que es va abstenir dimecres i avui ha votat a favor del candidat.

Un debat sense sorpreses

El candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, afronta aquesta tarda de divendres el segon debat de la sessió d'investidura, després que dimecres la votació del primer debat acabés amb una derrota clara. Sánchez ha aprofitat els 10 minuts de discurs per criticar amb duresa Mariano Rajoy per, ha dit, defugir la seva responsabilitat i passar-la als altres:

"La sorprenent fugida de Rajoy de les seves responsabilitats, havien portat a incertidumbre i bloqueig, i el dimecres va dir que la culpa de no assumir la sevaresponsabilitat era meva, entenc que també dels ciutadans que no el van votar, i potser també és culpa dels votants del PP, per creure que el seu líder no faria un pas al costat."

Sánchez ha assegurat la majoria dels partits amb representació al Congrés desitgen un canvi de govern, i ha definit la seva proposta amb tres conceptes bàsics:

"La meva proposta és conformar un govern del bé comú, amb el bé general i el sentit comú com a idees bàsiques."

El candidat ha dit que proposa un govern de diàleg i entesa en base a l'acord al que han arribat el PSOE i Ciutadans que, segons ha dit, pot aconseguir reduir l'índex d'atur a la meitat en els pròxims 4 anys. Sánchez ha dit que està convençut que la majoria dels diputats estan d'acord amb les mesures de l'acord, i ha afegit que està satisfet perquè ha aconseguit el primer objectiu, "posar en marxa el rellotge de la democràcia":

"L'altra pretensió, formar govern, queda en les seves mans, un canvi que només pot sortir del diàleg, el pacte, i d'acords transversal. El PSOE governa a ciutats i administracions amb pactes amb forces de dreta, centre i esquerra, sense haver faltat mai als seus compromisos. En uns minuts es decidirà si hem estat capaços de pensar en l'interès general, renunciant als nostres interessos particulars, o no."

Albert Rivera diu que fan falta reformes

El líder de Ciutadans, la força política que ha pactat un programa de govern amb el PSOE, ha començat el seu discurs dient que feien falta reformes i ha argumentat que hi havia gent que es conformava amb el 21% d'atur, amb la corrupció, amb ser el país número 28 de l'OCDE en educació, amb 300.000 famílies sense ingressos, amb la desigualtat salarial entre homes i dones. No és època de conformisme, ha dit, és moment de canvi i acció. I refer el projecte espanyol és l'objectiu, ha dit Rivera.

Albert Rivera s'ha dirigit a Rajoy i li ha explicat que per tirar endavant el seu projecte amb el PSOE hi havia 200 reformes per canviar Espanya. També s'ha dirigit a Podem i els ha comparat amb les antigues esquerres i n'ha destacat les diferències. Segons Rivera, les antigues esquerres van portar llibertat, igualtat, amnistia i autonomia. Finalment ha demanat al PP i a Podem que deixin de destruir i comencin a construir. No els ha demanat que se sumin sinó que s'abstinguin.

El PP i les esquerres, "no" per motius diferents

El líder del PP, Mariano Rajoyha estat especialment dur amb el candidat a la presidència del govern espanyol, i l'ha arribat a qualificar de corrupte. Per la seva banda, els partits d'esquerres i també els nacionalistes, han reclamat un pacte d'esquerres, alternatiu al pacte PSOE-Ciutadans.

Un debat amb final agre i tens

Al final de les intervencions, i just abans de les votacions, el diputat de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha demanat la paraula per queixar-se que l'afirmació feta per Gabriel Rufián, d'ERC, que el seu partit no havia condemnat el franquisme al Parlament no era certa. El president del Congrés, Patxi López, li ho ha permès, i això ha motivat que el portaveu del PP, Rafael Hernando, també demanés parlar per queixar-se d'una al·lusió feta per Antonio Hernando, però López no li ho ha permès.

El diputat d'ERC Joan Tardà, també ha demanat la paraula per replicar a Girauta, i com que el president tampoc li ha donat la paraula, s'ha produït un moment de tensió, amb Tardà cridant des de l'escó, i Patxi López cridant-li l'atenció. Finalment, però, tot i que els diputats d'ERC han fet el gest de marxar de l'hemicicle, han decidit quedar-se a la votació.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut