El Congrés dels Diputats aprova la pròrroga de l'estat d'alarma

El president del govern espanyol haurà de comparèixer cada dos mesos com proposava ERC

RedaccióActualitzat

La pròrroga de l'estat d'alarma proposada pel govern espanyol ha tirat endavant per 194 vots a favor, 53 en contra i 99 abstencions.

Les dues forces de l'executiu espanyol, PSOE i Podem, han comptat amb el sí d'ERC i PNB, que han introduït les seves propostes de resolució, així com dels quatre diputats del PDeCat, Cs, Compromís i Mes País.

El PP s'ha abstingut a la votació, igual que JxCat, Bildu i la CUP. Vox hi ha votat en contra i ha anunciat ja un recurs al Tribunal Constitucional.

El Partit Popular ha defensat l'abstenció perquè no vol "posar en risc les garanties sanitàries" ni "avalar l'atropellament legal" d'un estat d'alarma tan llarg.

Ha estat el primer cop que PDeCAT i Junts han votat de manera diferent al Congrés.

L'estat d'alarma, doncs, serà fins al 9 de maig, amb el compromís de revisar-lo dos mesos abans que expiri, el 9 de març, i amb compareixences del president espanyol cada dos mesos.

L'obligació de les compareixences de Sánchez cada dos mesos ha s'ha pactat amb ERC en una proposta de resolució aprovada al matí. A més, estableix que quan passin quatre mesos de la pròrroga, el 9 de març, la Conferència de Presidents podrà decidir, segons l'evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics i socials, si l'aixeca o el manté fins el 9 de maig.

Aquestes compareixences de Sánchez es faran en paral·lel a les del ministre de Sanitat, Salvador Illa, que seran mensual, davant de la Comissió de Sanitat per donar detalls sobre les dades i les gestions que faci el seu departament.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat l'aplicació de l'estat d'alarma durant un termini llarg per abordar les mesures amb "l'estabilitat que requereixen els ciutadans i les empreses". Ha advertit el PP que la seva abstenció era "insostenible" perquè ha de triar entre ser un partit d'estat o les posicions de l'ultradreta.

Casado ha estat molt crític amb el govern espanyol i ha acusat Pedro Sánchez d'haver "furtat" al Congrés la possibilitat d'aixecar l'estat d'alarma. El líder del PP ha estat objectiu dels atacs de Vox, que l'ha acusat de ser "el ministre de l'oposició".

El PNB ha donat suport a l'allargament de l'estat d'alarma durant mig any després que s'acceptessin les seves resolucions per donar un tractament propi als enclavaments d'altres comunitats que té al seu territori, i Cs s'ha sumat a l'entesa defensant que cal donar "seguretat jurídica" a les autonomies.

La CUP també s'ha abstingut després de recordar a l'executiu espanyol que calen mesures socials per pal·liar els efectes de la crisi.

 

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut