València

El congrés del PP arrenca amb una freda salutació d'Aznar a Rajoy

Ja està en marxa el setzè congrés del Partit Popular, que se celebra a València durant tot el cap de setmana. Després de superar dos mesos de convulsió interna, Mariano Rajoy arriba al congrés com a únic candidat a la presidència. Els crítics no han pogut aconseguir el suport necessari per presentar una alternativa. Fins i tot, han aplaudit la designació per a la secretaria general de María Dolores de Cospedal. Javier Arenas serà vicesecretari de Política Territorial, Ana Mato, d'Organització i Esteban González Pons, de Comunicació. La primera desavinença l'ha protagonitzat l'expresident espanyol, José María Aznar, que ha estat rebut amb aplaudiments i que ha donat una freda encaixada de mans a Rajoy.

Actualitzat

Primer s'ha constituït la mesa del congrés i després han començat els diferents discursos. La sessió era una bassa d'oli fins que ha entrat en escena José María Aznar. L'expresident del govern espanyol ha entrat a la sala saludant molts dels assistents. L'expresident del govern ha abraçat efusivament Ángel Acebes, salutació que ha contrastat amb una encaixada gèlida i escadussera al candidat Mariano Rajoy. Aznar intervindrà aquest dissabte al congrés després del president fundador, Manuel Fraga.

Però si l'entrada d'Aznar ha estat el moment més crític, el moment més emotiu ha estat la intervenció d'Ángel Acebes en el seu discurs de comiat com a secretari general del partit. Acebes ha destacat la feina feta pel Partit Popular en una època que ha qualificat de "molt difícil". Segons Acebes, el PP ha estat víctima d'una campanya de setge implacable per part de sectors vinculats al PSOE, que a Catalunya fins i tot es van traduir en agressions personals, referint-se a la visita d'Acebes i Piqué a Martorell. Per Acebes, "pocs equips polítics en democràcia han hagut de fer front a una situació més complicada i més adversa com la que ens vam trobar: una derrota contra tot pronòstic, un canvi de líder i un govern entestat a destruir-nos".

El fins ara secretari general del PP ha arrencat els aplaudiments dels compromissaris quan ha elogiat la tasca feta per María San Gil al capdavant del partit al País Basc. Acebes ha assegurat que mai no es podrà agrair el que ha fet San Gil i la resta de dirigents bascos, que s'han convertit "en referents morals i polítics per a milions d'espanyols".

Finalment, Ángel Acebes ha definit el model de partit que vol per al futur. Ha dit que el PP ha de ser un partit de centre, i que el centre no el defineix el Partit Socialista i molt menys els nacionalistes. Un partit modern, perquè "no hi ha res més modern que defensar les llibertats individuals" i els principis constitucionals que igualen tots els espanyols.

Un PP "més obert que mai"

Al matí, després de visitar la Fira de Mostres de València, Mariano Rajoy ha concretat el que espera que surti d'aquest congrés: un PP "més obert que mai al conjunt de la societat espanyola, de centre i lligat únicament i exclusivament als interessos generals". Rajoy ha assegurat que la seva candidatura, que presentarà oficialment aquest dissabte, apostarà per un partit "unit, integrat i obert a tots els espanyols". Un partit que aspira a representar tots els ciutadans "visquin a l'indret d'Espanya on visquin, siguin qui siguin i sigui quina sigui la seva condició o pensament".

Rajoy s'ha mostrat satisfet amb el nou equip directiu del partit i ha ironitzat dient que "alguna vegada" l'encerta. A la sortida del plenari del congrés, Rajoy ha dit que tot havia anat molt bé i que com que "tots som éssers humans, hi ha emotivitat".

En el congrés, ha afirmat el líder popular, "només parlen els que han de parlar: els 3.025 compromissaris del PP que representen els 700.000 militants", i que han estat escollits, segons Rajoy, de manera democràtica. Seran ells, ha reiterat, els que triaran la direcció del partit i l'equip, i els que fixaran la línia política dels pròxims anys.

Zaplana no assisteix a l'obertura del congrés popular

El que no hi parlarà serà l'exministre i exportaveu del PP al Congrés, Eduardo Zaplana, que ha decidit finalment no assistir a escoltar la intervenció d'Ángel Acebes a l'obertura del congrés, després de no haver rebut una invitació oficial per assistir-hi. Zaplana va deixar de ser compromissari nat en el moment en què va abandonar el seu escó al Congrés per esdevenir delegat de Telefónica a Europa.

Agenda de la segona jornada de congrés

La jornada de dissabte començarà amb la sessió plenària per debatre les diferents ponències, i també s'escollirà la Comissió Censora de Comptes. A partir del migdia serà el torn dels parlaments, a càrrec del president fundador del PP, Manuel Fraga, i del president d'honor del partit, José María Aznar. A les 13 hores es tancarà el termini de presentacions de candidatures.

La sessió de tarda continuarà amb diverses comunicacions i els informes dels grups parlamentaris, amb la intervenció del portaveu del grup popular al Parlament Europeu, Jaime Mayor Oreja, i la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría.

Finalment, a les 6 de la tarda es preveu que comenci el discurs de candidats, després del qual s'emetran les votacions i es farà l'escrutini per poder celebrar, cap a les 20 h, l'acte de proclamació.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut