Bilbao

El congrés d'EA ratifica la decisió de la direcció de trencar la coalició amb el PNB per a les municipals

El congrés extraordinari d'Eusko Alkartasuna ha dictat sentència: la formació es presentarà en solitari a les municipals. La majoria dels congressistes, un 61%, han avalat la decisió de l'executiva d'EA d'abandonar momentàniament la coneguda coalició amb el PNB per presentar-se als comicis amb llistes pròpies. La presidenta d'EA, Begoña Errazti, ha mostrat la seva satisfacció pel resultat i el desenvolupament del congrés, mentre que el president de Guipúscoa, Iñaki Galdós, integrant del sector partidari de la coalició amb el PNB, ha assumit la "derrota".

Actualitzat
En total, 353 vots han rebutjat l'opció d'acudir en coalició amb el PNB, que només ha obtingut el suport de 222 congressistes. A més, s'han registrat tres abstencions en la votació.

Els assistents han votat una esmena a la totalitat presentada a la ponència de l'executiva, defensada per Galdós davant els compromissaris, en què s'apostava per la coalició nacionalista en considerar que l'experiència ha demostrat que és "necessària" i "positiva" per a Euskadi. La votació ha estat secreta tal com reclamaven els "crítics" amb la decisió de l'executiva, però el seu resultat ha estat desfavorable a la postura defensada per aquest col·lectiu.

Un cop acabat el Congrés, Iñaki Galdós ha considerat que el resultat ha estat clar i contundent, i ha demostrat que la majoria no està a favor de la coalició amb el PNB. Malgrat acceptar "la derrota" sense qüestionar-la, el dirigent guipuscoà ha opinat que en el procés "hi ha hagut una sèrie d'irregularitats que han condicionat, no el resultat final del congrés, però sí el marge amb el qual s'ha obtingut la majoria". Galdós ha parlat, però, de la unitat del partit amb l'objectiu que s'arribi cohesionat a la cita electoral.

Galdós ha explicat que el debat ha estat "interessant, intens i profitós". Ha lamentat, això sí, que "hi hagi hagut d'haver una mobilització de centenars d'afiliats d'EA per arribar a això. El debat es podria haver fet molt abans i la situació interna del partit seria si més no més òptima", ha indicat. Galdós ha anunciat també que el sector en què s'integra seguirà treballant internament perquè es depurin les llistes d'afiliats, que ha assegurat que estan inflades en molts municipis.

Per la seva banda, la presidenta d'EA ha mostrat la seva satisfacció perquè l'estratègia de la direcció de concórrer als comicis amb llistes pròpies hagi sortit ratificada del congrés. A més, ha descartat que hi pugui haver excepcions en alguns municipis. Sobre les traves apuntades per Galdós, ha respost que el desenvolupament del congrés s'ha fet conforme amb els estatuts del partit. Finalment, després d'afirmar que no vol entrar en polèmiques, ha explicat que les consideracions de Galdós no s'han escoltat en el debat.
Anar al contingut