Madrid

La moció de censura contra Mariano Rajoy se celebrarà aquest dijous i divendres

Actualitzat

El Congrés debatrà aquest dijous i divendres la moció de censura contra Mariano Rajoy, només una setmana després que Pedro Sánchez la registrés.

La presidenta de la Cambra, Ana Pastor, ha obert aquest dilluns un termini de dos dies perquè la resta de grups puguin presentar altres mocions amb candidats alternatius. En el cas que se'n registrés una altra es debatrien conjuntament i es votarien segons l'ordre de presentació. Només tiraria endavant la primera que reunís la majoria absoluta.

 

Perquè Sánchez pugui obtenir la presidència necessita 176 suports dels 350 diputats que té el Congrés. Un fet que ara per ara sembla difícil d'aconseguir, després que els socialistes hagin reafirmat que no tenen intenció de negociar-la i que Ciutadans insisteixi que la seva opció és fer una moció de censura instrumental per convocar eleccions.

Poc marge per negociar

Aquest dilluns al migdia ningú pot garantir al 100% el seu suport a Sánchez. Podem ha anunciat aquest matí que convocarà una nova consulta a les seves bases sobre si li han de donar suport o no, tot i que Pablo Iglesias s'ha mostrat partidari d'avalar la iniciativa socialista sense condicions.

Amb els 67 diputats d'Units Podem i els quatre de Compromís, Sánchez comptaria amb 155 vots. El vot de Nova Canàries, soci electoral del PSOE que aporta un diputat, també li podria ser favorable, tot i que la formació no vol que s'alterin els acords a què va arribar amb el govern espanyol per als pressupostos.

Sense el suport de Ciutadans, els socialistes necessitarien el dels independentistes catalans d'ERC i del PDeCAT, que sumen 17 vots, però que exigeixen respecte per al president de la Generalitat, Quim Torra.

Per la seva part, Torra ha fixat com a "línia essencial" que s'abordi la llibertat dels líders independentistes empresonats i que els que són a l'estranger puguin tornar.

Amb això, tot pot dependre finalment del PNB, que amb els seus cinc vots ja va ser determinants perquè Rajoy tirés endavant els pressupostos la setmana passada. Els nacionalistes bascos no volen un avançament electoral i consideren que Sánchez s'ha precipitat en presentar la moció de censura. Amb tot, aposten per parlar amb el socialista per saber si està disposat a un canvi en el model territorial.

 

 

El líder dels socialistes va registrar la petició un dia després de la condemna al PP com a responsable civil per la trama Gürtel. De moment, Pedro Sánchez no ha iniciat les negociacions, que portarà ell mateix, perquè prosperi la moció i d'això es queixen la resta de grups parlamentaris.

En cas que la moció sigui rebutjada, els signants de la mateixa no podran signar-ne una de nova durant el mateix període de sessions, per la qual cosa, els diputats del PSOE no podrien plantejar-ne cap fins al setembre.

Al juny de l'any passat Mariano Rajoy ja es va sotmetre a una moció de censura presentada per Units Podem. En aquesta ocasió els de Pablo Iglesias van tenir més de vint dies per intentar aconseguir els suports necessaris des que la van registrar fins que Ana Mato va agendar el debat. Només va obentir els vots de la formació lil·la, els d'Esquerra Republicana, Compromís i Bildu.

ARXIVAT A:
Moció de censuraPSOEPPPedro SánchezMariano Rajoy
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut