Madrid

El Congrés aconsegueix aprovar els pressupostos després d'aixecar el veto del Senat

El govern del PSOE ha aconseguit els vots necessaris pels últims pressupostos de l'Estat d'aquesta legislatura. El suport de PNB, Iniciativa-Esquerra Unida i part del grup Mixt han desencallat els comptes generals tal com van sortir, fa unes setmanes, de la cambra baixa, després que el Senat no hi pogués introduir cap esmena pel veto plantejat per CiU.

Actualitzat
El vicepresident segon i ministre d'Economia ha reclamat als grups parlamentaris que donin suport als pressupostos generals per evitar una pròrroga que suposaria "un furt als ciutadans" de les millores que incorpora el projecte.

Solbes ha volgut recordar que el 2008 s'acaba el cicle pressupostari de la legislatura, un període d'"indubtable èxit" en l'àmbit de les finances públiques, ha dit, amb quatre anys consecutius de superàvit i una important reducció del pes del deute públic en el producte interior brut. A més, ha afegit, es tracta de la continuïtat d'una política pressupostària que ha rebut el vistiplau de les Corts i reforçada arran de les esmenes que s'han debatut i aprovat aquests quatre anys. El ministre ha insistit també en la "prudència" que sempre ha mostrat el govern en l'elaboració dels pressupostos i amb les previsions macroeconòmiques en què s'han basat.

Finalment, el ministre ha recordat les línies mestres dels comptes: l'estabilitat pressupostària, la inversió productiva, educació, infraestructures, R+D+i, despesa social i la millora dels serveis públics.

Una tramitació parlamentària especialment complicada

L'aprovació dels pressupostos s'ha allargat enguany més que en altres ocasions. El ministre d'Economia ja va advertir al setembre que les negociacions serien dures. Des de bon principi, Convergència i Unió i Esquerra Republicana van condicionar el seu suport als pressupostos al fet que Catalunya rebés la inversió en infraestructures que marca l'Estatut. Aconseguir l'abraçada entre el ministre i el conseller Antoni Castells tampoc no va ser fàcil, però finalment van acordar un sistema satisfactori per a les dues parts.

Els pressupostos van arribar al Congrés només quatre dies després del tall de Rodalies. Per això, la demanda més repetida va ser la de més inversió en infraestructures per a Catalunya. Però el projecte va aconseguir passar aquest tràmit, encara que, això sí, amb un resultat molt ajustat, per només nou vots de diferència.

Els pressupostos van topar amb un bon ensurt al Senat, després que s'aprovés un veto presentat per Convergència i Unió, amb els vots del Partit Popular i d'Esquerra. El veto ha obligat a retornar al Congrés els pressupostos, que ara necessitaven la majoria absoluta del Congrés per prosperar. Al text que s'ha aprovat aquest dijous no s'hi ha pogut introduir cap esmena al Senat i per tant és el mateix text que va sortir de la cambra baixa fa unes setmanes.

Anar al contingut