Madrid

El Congo i Somàlia, una dècada encapçalant la llista de crisis oblidades

Somàlia i la República Democràtica del Congo porten deu anys encapçalant la llista de crisis humanitàries més desateses i oblidades del món. Però n'hi ha d'altres, com les que tenen lloc al Sudan, Etiòpia, el Pakistan, Birmània, l'Iraq o Zimbabue. A les crisis humanitàries en aquests vuit països, Metges sense Fronteres n'afegeix dues més: la desnutrició i la sida. Els "top ten" més oblidats i desatesos. El conflicte del Congo, tot i disposar del més gran desplegament de cascos blaus de l'ONU, ha provocat gairebé 5,5 milions de morts, més que "tots els que han mort a les guerres del Vietnam, l'Iraq, l'Afganistan i el conflicte israelianopalestí" junts.

Actualitzat
El coordinador d'emergències de Metges sense Fronteres, Pablo Marco, ha explicat en la presentació de l'informe sobre les deu crisis humanitàries més oblidades que "un milió de persones han hagut d'abandonar les seves cases, 140.000 l'últim mes", a la República Democràtica del Congo.

Els desplaçats viuen en boscos i muntanyes, sense infraestructures, aigua potable, aliments i afectats per malalties com la malària i el còlera. "Alguns, desesperats, han decidit tornar a casa -explica Marco-, tot i la crueltat de les milícies." Altres, com un nen que viu amagat al bosc des de fa un any i mig, explica a la pàgina web de Metges sense Fronteres la seva situació: "Vaig néixer durant la guerra. Vivim com monos. El futur es morir."

L'informe "Les deu crisis humanitàries més desateses del 2008" denuncia les grans dificultats per poder portar a terme els projectes humanitaris en països com Somàlia, on més del 80% de la població no té accés a la sanitat, un de cada cinc nens no arriba a complir els cinc anys i més de 250.000 persones han hagut de desplaçar-se, moltes en pateres cap al Iemen. En altres llocs, com Brimània i Zimbabue, les ONG estan soles davant "aclaparadores crisis humanitàries".

L'informe també denuncia l'escàs compromís internacional en la lluita contra la desnutrició aguda severa, que provoca la mort de cinc milions de nens cada any. També reclama més inversió en la lluita contra la sida i la tuberculosi, ja que la incidència d'aquesta última malaltia s'ha triplicat, especialment a l'Àfrica.
Anar al contingut