Rússia intenta vendre el blat decomissat a Ucraïna al mercat internacional
Rússia hauria decomissat prop de mig milió de tones de gra a Ucraïna

El conflicte entre Rússia i Ucraïna fa enfilar el preu de cereals com el blat

Ucraïna i Rússia juntes són grans productores de cereals i ara les exportacions a Europa pel mar Negre s'han interromput

RedaccióActualitzat

La guerra d'Ucraïna està provocant un augment del preu del blat, que ha arribat a nous rècords en el mercat europeu. I és que Ucraïna i Rússia juntes representen més del 30% del comerç mundial d'aquest cereal.

Aquests dos territoris també conreen el 17% del blat de moro i un 50% de l'oli de gira-sol de tot el món. Els ports del mar Negre són el punt de sortida per a la majoria de les exportacions de cereals i ara, a causa del conflicte, s'ha aturat el moviment de vaixells.

La situació la nota també el sector agrícola català. A l'estat espanyol, entre un 40 i un 45% del panís que s'importa ve d'Ucraïna i ara s'ha encarit molt.

La situació genera preocupació sobretot entre els ramaders, que han d'alimentar el bestiar i els comerciants ja busquen mercats alternatius. Així ho ha recollit avui en aquest reportatge el Telenotícies de TV3: 


La Xina, predisposada a comprar el gra rus

Mentrestant, Ucraïna i Rússia poden acumular excedents que quedin sense col·locar. Ara bé, Rússia pot estar tranquil·la a l'hora de vendre gra i altres matèries primeres perquè Vladímir Putin té la Xina com a salvavides.

Quan va començar la invasió russa, Pequín va anunciar que aixecava les restriccions a la importació de blat rus que mantenia per qüestions de seguretat alimentària.

Així ho explica en aquesta crònica el corresponsal a la Xina, Francesc Canals

Des de l'annexió de Crimea, Pequín ja ha anat insuflant oxigen a l'economia russa i ha reduït l'ús del dòlar en el comerç bilateral. 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaAlimentació
Anar al contingut