Etiòpia

El conflicte de Darfur impedeix una vegada més que el president sudanès obtingui la presidència de torn de la Unió Africana

El president sudanès, Omar al-Bashir, s'ha quedat un altre cop sense la presidència de torn de la Unió Africana, que finalment ha assumit el president de Ghana. La causa ha estat la violència a Darfur, a l'oest del Sudan, que ja ha provocat més de 200.000 morts. El nou secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha instat a trobar-hi una solució urgent. Un dels objectius de la cimera, que ha fet una crida a aturar els bombardejos a Darfur, és assolir un acord que estableixi els passos que s'han de seguir per constituir una missió de pau a Somàlia.

Actualitzat

Els líders de les 53 nacions que integren l'organització regional debaten especialment els conflictes de Somàlia i el Sudan. En el cas de Somàlia, la UA va aprovar el 19 de gener l'enviament d'una missió per mantenir la pau. En concret, es planteja enviar un contingent de 7.650 soldats al país, immers en el caos i en conflictes armats des del 1991, quan les milícies lleials als caps dels diferents clans tribals van derrocar el govern de Siad Barré.

Tanmateix, només tres països (Uganda, Nigèria i Malawi) han respost a la crida de la UA i s'han mostrat disposats a contribuir amb tropes a la missió de pau a Somàlia, el finançament de la qual, d'altra banda, no s'ha establert.

La cimera també farà una crida a aturar els bombardejos a la regió sudanesa de Darfur. La UA ha desplegat al Sudan uns 7.000 observadors militars per mantenir la treva firmada el 2004 per les autoritats de Khartum i els grups rebels de la regió. No obstant això, el poc finançament i la falta d'equipament no han permès que el contingent de pau impedeixi que les faccions es continuïn atacant mútuament, i la UA ha acceptat l'ajuda que ofereixen les Nacions Unides, de 17.000 soldats.

El secretari general de l'ONU, el sud-coreà Ban Ki-moon, ha aprofitat la cimera per convèncer el president sudanès que accepti el desplegament de cascos blaus a Darfur. Fins ara, el govern de Khartum només havia acceptat ajuda tècnica i material de l'ONU per a la força africana desplegada a la regió.

AI insta la UA a no escollir el Sudan

Un altre punt de l'agenda és la presidència de la Unió Africana, que reclama el Sudan. En aquest sentit, Amnistia Internacional ha instat la UA a no escollir el Sudan, ja que "comprometria la seva reputació i desafiaria les decisions de la UA i l'ONU per enviar-hi una missió de pau". A més, AI denuncia que el govern sudanès és una part clau en el conflicte de Darfur, i el "responsable de cometre greus abusos contra els drets humans".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut