primer pla d'una agulla registrant els moviments sísmics
Un sismògraf registra les vibracions de la Terra (Reuters / Mike Blake)

El confinament va reduir l'activitat sísmica del planeta

Gran part de l'activitat sísmica registrada a tot el planeta es produeix per l'activitat humana i, per tant, s'ha vist reduïda durant la pandèmia

Ruth Gumbau / Agències

La pandèmia de la Covid-19 i el confinament al qual s'ha vist abocat tot el planeta han portat un altre efecte inesperat: el silenci sísmic. Des que hi ha registres, aquests mesos són els que s'han copsat menys moviments sismogràfics.

L'aturada en l'activitat humana, amb tancament d'empreses, fàbriques i una forta reducció en la mobilitat i els transports, ha comportat que el soroll sísmic antropogènic (el causat pels humans) s'escurcés a la meitat a escala global

És conegut que l'activitat humana provoca vibracions que es propaguen per terra. Especialment les dels mitjans de transport i l'activitat industrial. 

Aquest estudi, que es publica a la revista Science, ha estat liderat per investigadors del Reial Observatori de Bèlgica amb participació d'experts del CSIC i recull dades sísmiques de més de 300 estacions de registre distribuïdes per tot el planeta i van analitzar les variacions d'energia des de quatre mesos abans de l'inici del confinament fins a l'actualitat.

Segons Jordi Díaz, investigador del CSIC a l'Institut Geociències de Barcelona, encara no s'ha arribat als nivells habituals.

"Es pot observar que hi ha hagut una progressiva recuperació del nivell de soroll els darrers mesos, però encara no s'ha arribat als nivells previs al confinament."

Díaz també apunta que la disminució de les vibracions produïdes per l'home ha permès identificar senyals de petits terratrèmols que, si no hagués estat per això, haurien passat desapercebuts.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Ciència
Anar al contingut