El confinament va fer empitjorar els malalts d'epilèpsia per l'insomni i l'ansietat

L'Hospital Vall d'Hebron ha estudiat 225 pacients, la meitat dels quals han tingut ansietat i depressió

Redacció/AgènciesActualitzat

El confinament de tres mesos pel coronavirus ha tingut moltes seqüeles en bona part de la població però hi ha persones que tenen més risc per les seves circumstàncies de salut.

És el que demostra un estudi de la Unitat d'Epilèpsia del Servei de Neurologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona: els efectes negatius d'haver d'estar tancats per als pacients amb epilèpsia.

Els investigadors han constatat que determinats factors relacionats amb el confinament, com l'insomni, l'ansietat o la falta de recursos econòmics "poden empitjorar el control de les crisis epilèptiques", segons la neuròloga Elena Fonseca, investigadora clínica del Grup de Recerca en Epilèpsia del VHIR, adjunta en Neurologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i primera autora de l'informe.

Investigadors de la Vall d'Hebron que han participat en l'estudi que apunta que l'insomni i l'ansietat del confinament poden empitjorar el control de les crisis epilèptiques. (Horitzontal)
Investigadors del Vall d'Hebron que han participat en l'estudi sobre epilèpsia i confinament (Hospital Vall d'Hebron)

S'han estudiat 225 pacients durant les seves visites de control en període de confinament, via telefònica, la meitat va desenvolupar ansietat i depressió i un 30% va tenir alteracions de la son.

Un 10% van empitjorar el control de l'epilèpsia a causa del confinament, en la majoria dels casos pels canvis de pautes del son, sobretot, insomni.


Efectes segons l'economia familiar

A més, prop d'un terç dels pacients va explicar que els ingressos econòmics del seu entorn familiar s'havien reduït a causa de la pandèmia.

"Hem observat que aquests factors associats al confinament es relacionarien amb un pitjor control de les crisis epilèptiques en els pacients."

Amb tot, "no hi ha dades per pensar" que l'epilèpsia augmenti el risc de tenir Covid-19.

Cinc dels pacients enquestats van ser diagnosticats amb Covid-19 mitjançant una prova PCR, dos dels quals van morir.

"Totes les persones del nostre estudi que van ser diagnosticades amb Covid-19 presentaven altres factors de risc importants, com l'edat avançada, que predisposen a tenir símptomes greus."

Basant-se altres estudis, la infecció per SARS-CoV-2 tampoc sembla relacionar-se amb complicacions de l'epilèpsia.


Pacients més vulnerables

De tota manera, la neuròloga creu que aquestes conclusions haurien de confirmar-se en nous estudis, ja que en aquest cas únicament es van analitzar les dades dels pacients amb un resultat positiu en la PCR, prova que, en el moment de l'estudi, entre mitjans de març i abril passats, no es feia de manera rutinària en la majoria de casos lleus de Covid-19.

Amb relació a l'origen de l'epilèpsia, hi ha alguns tipus que suposarien un risc més gran en situació de confinament, com per exemple aquelles epilèpsies causades per un tumor.

"Per si mateixos, aquests casos solen ser més greus i és més probable que tinguin un empitjorament per diverses causes. Són pacients més vulnerables i acostumen a tenir més ansietat o depressió."

Els investigadors han ressaltat que conèixer el perfil de casos més vulnerables és important per ajudar els clínics a orientar les visites mèdiques i millorar la seva atenció cap a cada un dels pacients.

Aquest treball ha estat publicat a la revista Acta Neurologica Scandinavica.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut