Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El confinament ha ajudat més persones a prendre consciència de les seves addiccions

El 41% dels tractaments per addicció iniciats el 2020 van ser per l'alcohol, que continua sent la droga que genera més problemes socials i de salut

Actualitzat

El confinament va fer que moltes persones s'adonessin que podien tenir un problema d'addicció, pel fet que, sense les situacions de socialització en què consumien aquestes substàncies, no hi tenien accés, segons ha explicat el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom.

"Aquella situació que quedava dispersada o diluïda en un entorn comunitari, al carrer, on els consumidors socials tenen sempre aquest argument que estan consumint perquè forma part de la seva vida, quan t'has vist tancat a casa teva i sense accés, poden haver aparegut símptomes que et posen en alarma que estàs en una situació en què necessites ajuda."

Segons l'informe anual de Salut sobre l'atenció a les drogodependències durant l'any 2020, més d'11.300 persones van iniciar un tractament per addicció. Són un 22% menys d'usuaris que l'any anterior, però destaca el fet que el 41% dels tractaments iniciats van ser per addicció a l'alcohol, que continua sent la droga més problemàtica i que va generar més urgències hospitalàries, un 51%, de les quals un 5% eren menors d'edat.

Paradoxalment, durant els mesos de confinament va augmentar la venda d'alcohol als supermercats, però, en general, el consum de tots els tipus de substàncies va baixar, fins i tot el d'alcohol, ha explicat Colom, perquè no hi havia espais de socialització.

"Encara que es va observar un augment molt important del consum d'alcohol, el consum per càpita va disminuir, òbviament  pel fet d'estar tancats tots els locals de socialització on es consumeix alcohol. Tenim evidència que hi va haver una disminució general de pràcticament tots els consums, sobretot de la gent que tenia un consum normal. Els que tenien un consum problemàtic o de risc, aquests ho van passar malament."

Colom avisa que caldrà estar preparats per a un augment dels tractaments els propers mesos a causa de la pandèmia. "Trobarem persones  que han patit el malestar emocional durant el confinament i que no eren addictes però que generaran una dinàmica d'aquí un temps, que haurem d'estar preparats per atendre", ha dit en declaracions a Catalunya Informació.

Colom ha destacat l'esforç que ha suposat mantenir oberts els serveis d'assistència, fins i tot durant el confinament --amb atenció telemàtica i d'urgències--, i  prop de 6.000 usuaris als serveis de reducció de danys i les sales de venopunció.

 

L'alcohol, la droga més problemàtica

Segons l'informe 2020, de les 4.700 persones que van iniciar un tractament per addicció a l'alcohol, el 73% són homes de 40 a 50 anys, i el 35% estan a l'atur, un taxa 4 vegades superior a la general.  El 45% no havien fet cap tractament anteriorment.

 

"L'alcoholisme té una simptomatologia que pot passar desapercebuda i són normalment els familiars, les amics i els companys els que ajuden o empenyen la persona a iniciar un tractament", explica Colom, que destaca els problemes i els riscos d'aquesta droga. Els consumidors d'alcohol triguen una mitjana de 26 anys a demanar un tractament. 

"L'alcohol és la droga que genera més impacte en salut pública amb diferència, la que provoca més morbimortalitat, més malalties, i per això és tan important conscienciar-nos que a partir d'una quantitat, molt poca, estem en una situació de risc que pot empitjorar la nostra salut ara, i en el futur."

El 27% dels conductors morts en accident de trànsit presentaven taxes d'alcohol a la sang per sobre de les permeses. Segons l'informe, l'anàlisi de les aigües residuals demostra que a l'àrea de Barcelona va disminuir el consum d'alcohol els caps de setmana, i a Lleida, --on també es fa el monitoratge--, va augmentar entre setmana, durant el confinament. 

 


El 24% dels tractaments que es van iniciar el 2020 són per addicció a la cocaïna. Després hi ha el cànnabis, amb un 14%, i un 11% dels tractaments són per heroïna, que es mantenen estables des de fa 20 anys.

La cocaïna és la droga il·legal, segons l'informe, que genera més impacte en la salut i que més es troba en els casos de mort immediata per  consum de drogues.

El cànnabis és la droga més consumida entre els joves (Pixabay)

Pel que fa al cànnabis, és la droga que té un consum més elevat entre els joves: un de cada quatre estudiants entre 14 i 18 anys ha consumit cànnabis l'últim més, i un 15% en fa un consum problemàtic. I també és la droga per la qual més joves inicien tractament, als 29 anys de mitjana. És la droga més consumida a Catalunya i a nivell europeu, amb un 11% de la població de 15 a 64 anys, segons dades recollides en l'informe.

Les addiccions per a les quals s'inicien els tractaments en edat més avançada són el tabac, a una edat mitjana de 50 anys, i l'alcohol entre els 40 i 50 anys.

ARXIVAT A:
DroguesSalutCovid-19Confinament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut