El confinament agreuja la violència masclista: "Si calles, malament. Si parles, també"

Les trucades als serveis d'emergència a Europa augmenten un 60%

Manel Alías TortActualitzat

La violència masclista es fa visible durant el confinament amb una dada: les trucades de dones als serveis d'emergència han augmentat un 60% respecte a l'any passat.

És una estadística a escala europea, on una de cada cinc dones pateix violència masclista.

El confinament pot agreujar aquesta realitat i, per aquest motiu, entitats com Amnistia Internacional han demanat als governs que intensifiquin els protocols de resposta davant els possibles casos.

Les relacions s'han degradat a molts llocs del món durant el confinament de les famílies, i pot durar molt temps perquè amb la crisi econòmica les oportunitats per alliberar-se de les parelles agressores també es redueixen.

Rússia és un dels països on aquests mecanismes deixen molt a desitjar, amb el risc per a les dones que això suposa.

Les autoritats fan poc per protegir-les i la situació és pitjor: el confinament amb una parella més irritada que de costum i sense poder anar enlloc.

És el cas d'Ineta Akhtiamova:

"Si calles, malament. Si parles, malament. Si fas sopa, malament. Patates, també. Tot el fa enfadar."

L'agressió va arribar a les mans i se'n va escapar.

Ineta Akhtiamova, víctima de violència masclista a Rússia (CCMA)

En un país sense llei específica contra la violència masclista, les associacions d'ajuda a les víctimes diuen que les trucades d'auxili han augmentat a tot el país. L'increment va d'un 10 a un 50%, segons l'ONG.

Al Ministeri de l'Interior ho neguen, asseguren que les dades indiquen que aquest abril, comparat amb l'any anterior, hi ha hagut un 9% menys d'aquest tipus de delictes.

Aliona Sadikova és la responsable del refugi per a dones Kitex:

"Una dona amb blaus per cops sap que la policia, com a molt, pot multar l'home. Per això no troben sentit a denunciar-ho. Al Ministeri de l'Interior els arriben només casos terribles."

Des d'aquestes organitzacions asseguren que la tendència negativa s'allargarà més que la pandèmia.

"La situació econòmica hi influeix molt. I algunes dones decidiran aguantar. Tenen la casa en comú i no saben on anar. Nosaltres les refugiem 2 mesos fins que trobin feina. Ara no sabem si podran."

A Ineta Akhtiamova l'han acollit gratuïtament en un hotel refugi. Però la majoria continuen confinades amb el seu agressor.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut