Un moment del Concurs de Castells de Tarragona el 2018
Un moment del Concurs de Castells de Tarragona el 2018 (ACN/Violeta Gumà)
Tarragona

El Concurs de Castells, des de dins amb tres mites del món casteller

El món casteller torna a mesurar forces al Concurs de Castells de Tarragona

La Tarraco Arena torna a ser l'epicentre del món casteller aquest cap de setmana. S'hi fa el XXVIII Concurs de Castells de Tarragona, que torna després de quatre anys amb el parèntesi de la pandèmia pel mig.

A la diada d'aquest diumenge hi participen 12 colles. Però només tres tenen opcions de guanyar.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va guanyar l'últim concurs, el 2018, descarregant el 2 de 8 i el 4 de 9 sense folre i carregant el 3 de 10. Tres castells que han assajat intensament i que podrien ser la seva actuació d'aquesta diada.

Per saber com arriben les colles, n'hem parlat amb tres històrics dels castells, en Fede, en Melilla i en Juanacho:


El Concurs, en xifres

El Concurs ha presenciat de primera mà l'auge del fet casteller, que ha viscut la màxima esplendor l'última dècada. Només en l'última edició, el 2018, es van provar 162 castells.

El que més vegades es va aixecar a la TAP va ser el 4 de 8, que es va intentar catorze vegades. El 3 de 7 va ser el castell més vist a Torredembarra el 2018, amb set colles que el van aixecar. En total, són 195 els castells de 9 o superiors vistos en tots els concursos.

Enguany hi ha dues colles que s'estrenen a la diada de diumenge. Són els Moixiganguers d'Igualada i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, dues de les colles més en forma en la represa.


Els resultats de dissabte

Els Castellers de la Vila de Gràcia han guanyat la segona jornada del Concurs de Castells de Tarragona. Ho han fet amb molta solvència, ja que només els han calgut les tres primeres rondes per descarregar el 2 de 8 amb folre, el 3 de 8 i el 4 de 8. Han aconseguit 2.255 punts.

Aleta del 3d8 dels Castellers de la Vila de Gràcia durant la primera ronda del Concurs de Castells de Tarragona de dissabte
Aleta del 3d8 dels Castellers de la Vila de Gràcia durant la primera ronda del concurs, dissabte (ACN/Mar Rovira/Ariadna Escoda)

Segons han quedat els Marrecs de Salt, que han completat 4 castells: 4 de 8, 3 de 8, 9 de 7 i el 2 de 7, tot i que només en puntuen 3. Tot plegat, 1.940 punts.

Els Sagals d'Osona i els Nens del Vendrell han empatat a la tercera posició, amb la mateixa actuació: 4 de 8, 5 de 7 i 2 de 7. Tot descarregat ha sumat 1.660 punts.

17 colles han participat en aquesta segona jornada del concurs.


Una cita que data de 1932

El Concurs de Castells de Tarragona celebra 90 anys aquest diumenge. La primera edició va tenir lloc el 2 d'octubre de 1932, en el mateix escenari que encara avui dia acull el certamen: la plaça de braus. El Concurs es va repetir l'any següent i es va recuperar en tres edicions entre el 52 i 56, ja cada dos anys.

Tot i això, la consolidació del Concurs comença el 1970, quan el Patronat de Tarragona aconsegueix que les dues colles punteres del moment, Nens del Vendrell i Colla Vella de Valls, tornin a la plaça després d'anys de no fer-ho.

A partir d'aquí, la cita a la plaça de toros s'ha convertit en una tradició de les temporades parells, si bé entre el 1974 i el 1978 sota el format de "manifestació castellera", sense jurat ni punts.

El creixement dels anys 90 genera un problema: acollir totes les colles que hi vulguin participar. El 1994 ja es troben a plaça 23 colles, mentre que el 1970, per exemple, només n'eren sis.

El 1996 es limita la participació a divuit colles i encara el 2010 --amb construccions cada cop més complexes-- a tan sols catorze.

La solució arriba fent créixer el Concurs i oferint una jornada prèvia la tarda de dissabte, i el 2014 s'hi incorpora el concurs de Torredembarra, organitzat pels Nois de la Torre a partir del 1997.


300 periodistes acreditats

Un any més, el Concurs de Castells tornarà a tenir ressò en mitjans de comunicació d'arreu del món. Hi ha més de 300 professionals acreditats per cobrir l'esdeveniment, entre periodistes, fotògrafs i tècnics.

Destaca la participació de televisions nacionals, estatals i internacionals, com la Deustche Welle i France Télévisions, així com fotògrafs de les principals agències internacionals, com Reuters, Getty Images o AFP.

 

ARXIVAT A:
Castellers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut