Zamudio

El concert econòmic no salva el País Basc de les retallades

El concert econòmic ha permès a Euskadi sobreviure millor a la crisi, però els possibles ajustos del govern que surti dels comicis d'aquest diumenge són una de les qüestions que centren la campanya electoral.

RedaccióActualitzat
El concert econòmic ha permès al País Basc sobreviure millor a la crisi: té el percentatge d'atur més baix de l'estat, un 15%. A més, el seu teixit empresarial s'ha sabut obrir a l'exportació, i encara hi vol apostar més. Però malgrat el seu singular model de finançament, l'economia basca no se salva de les retallades. Els experts temen que, guanyi qui guanyi diumenge, haurà d'aplicar nous ajustos.

El lehendakari, Patxi López, ha iderat l'oposició a les retallades en sanitat i educació, però això no li ha estalviat les protestes per part d'ELA i LAB, els sindicats nacionalistes bascos. Els possibles ajustos del govern que surti dels comicis d'aquest diumenge són una de les qüestions que centren la campanya electoral.

López ha acusat aquest dimarts el candidat del PNB, Íñigo Urkullu, de guardar "sota set claus" els seus plans d'ajustos que, segons López, són "els mateixos" que ha aplicat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. El líder del PSE ha defensat que els socialistes bascos són "una alternativa real" a "la deriva de retallades i retallades de la dreta".

El candidat nacionalista ha respost el lehendakari que, "evidentment", el proper executiu basc haurà d'aplicar ajustos i ha considerat "una falsedat" les acusacions de López. Urkullu ha dit que l'actual govern basc "ha estat aplicant retallades en l'àmbit de la sanitat i l'educació" i ha apostat perquè els partits es posin "d'acord en què és intocable". En aquest sentit, ha apuntat que "pel PNB, són intocables les polítiques públiques socials, com al sanitat, l'educació, els serveis socials i les pensions, però és evident que, a menor nivell d'ingressos i un determinat nivell de despeses, cal prioritzar la despesa en funció dels crèdits que es tinguin".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut