Públic de teatre abans de començar l'obra a la Sala Beckett
Públic de teatre abans de començar l'obra a la Sala Beckett

El CoNCA proposa preus socials contra l'augment de la "pobresa cultural"

La música en viu cau, amb menys concerts, menys públic i menys recaptació

Actualitzat

El CoNCA, el Consell Nacional de la Cultura i les Arts, constata que la facturació de la indústria cultural continua estancada amb alguns senyals d'alarma, sobretot, al cinema català, que l'any passat va perdre mig milió d'espectadors, i a la música en viu, amb menys concerts.

Davant d'això, el CoNCA torna a reclamar més pressupost i, per primera vegada, preus més assequibles.

La despesa en cultura que fan les administracions es recupera però encara està lluny de la que hi havia abans de la crisi. El 2010 era de més de 1.200 milions d'euros. Amb la crisi, va caure en picat fins al 2013. Des d'aleshores creix, però encara no s'ha recuperat tot el que es va perdre. El 2017, va ser de 986 milions d'euros.

 

Davant d'aquesta situació, el CoNCA reclama a la Generalitat que destini el 2% del pressupost a aquest sector. L'informe dibuixa un panorama estancat i en alguns aspectes preocupant, amb un 10% més de gent amb relació a fa un any que té la percepció de tenir menys accés a la cultura.

El CoNCA parla de pobresa cultural i de la necessitat de plantejar preus socials.

Hi posa dades Gemma Cendra, vicepresidenta del CoNCA:

"Hi ha un 40% dels ciutadans que ens diuen que prioritzen la gratuïta de l'oferta. Més d'un 60% consideren que el preu és una dificultat en l'accés. I gairebé un 80% demanen que es redueixin els preus de les propostes culturals."

El cinema en català puja en espectadors però cau en quota de pantalla, les pel·lícules realitzades per productores catalanes. Cau també la música en viu en concerts i amb públic, però es recuperen la indústria discogràfica i la de videojocs.


A la radiografia feta pel CoNCA, el sector editorial és el més potent, amb una facturació que frega els 1.200 milions d'euros. Tot i això, només creix un 0,2 per cent i està lluny de les xifres d'abans de la crisi. Creix el nombre de biblioteques i de carnets, però baixa el de visites i el de préstecs.

Als museus també hi ha hagut més públic, amb prop de 23 milions de visitants, un 6,4 per cent més.

En teatre, les dades del CoNCA s'acaben el 2016 i no queda registrada la forta caiguda de la taquilla la tardor de l'any passat.

I toc d'alerta del CoNCA a les institucions per tornar a fer de l'educació l'eix vertebrador de les polítiques culturals.

 

 

ARXIVAT A:
CinemaTeatreMúsicaArtLiteraturaEconomia de butxaca
Anar al contingut