Bilbao

El comunicat dels presos bascos manté viu un procés de pau estancat a l'espera de la reacció del govern espanyol

El comunicat dels presos bascos d'aquest dissabte reviu un procés de pau estancat. El gest que han fet, segons el Codi Penal, és insuficient per iniciar un procés d'excarceració, però és un primer pas i no es descarten més moviments. Mentrestant, s'està també a l'espera de la reacció del govern espanyol, que encara no s'ha pronunciat.

RedaccióActualitzat

Després que el principal col·lectiu de presos d'ETA reconegués els danys causats i renunciés a una solució col·lectiva per sortir de la presó, la pregunta que sorgeix és: i ara què? Amb la llei a la mà, el pas fet aquest dissabte no és suficient per deixar la presó. Però és, en definitiva, un primer pas en un procés de pau ignorat fins ara pel govern des que ETA va anunciar fa dos anys que abandonava la violència.

L'actual legislació exigeix als presos d'ETA trencar amb la banda, demanar perdó a les víctimes i assumir el pagament de les indemnitzacions i col·laborar amb la justícia tan per ser excarcerats com per accedir a beneficis penitenciaris com el tercer grau, pas previ a obtenir la llibertat condicional. Uns requisits que van més enllà de l'assumpció genèrica del "sofriment i el dany multilateral causat" que recull el comunicat.

És l'anomenada "via Nanclares", un projecte de reinserció nascut sota el govern Zapatero per a aquells reclusos decidits a fer passos inequívocs cap al final de la violència. Fins ara una trentena s'hi ha sumat i almenys tres ja han estat posats en llibertat, un dels quals gràcies a la recent derogació de la "doctrina Parot". Aquests reclusos compleixen condemna a la presó alabesa del mateix nom.

L'estratègia que sembla que seguiran els 520 reclusos de la banda que encara no són al carrer serà reclamar l'acostament al País Basc, primer per als que estiguin malalts i, després, per als que hagin complert 20 anys de condemna. Aquesta competència correspon en exclusiva al govern espanyol. A l'espera que aquest es pronunciï, el Partit Popular ja ha avisat que serà inflexible i que, mentre ETA existeixi, els presos seguiran dispersos.      

El comunicat ha obligat totes les parts a dir-hi la seva, i ho han fet sense sortir del guió esperat. Des de l'aplaudiment de l'esquerra abertzale fins al rebuig de les víctimes del terrorisme, passant per posicions més intermèdies com la dels socialistes bascos o el mateix govern basc, que demana fets als presos i que Rajoy mogui fitxa.

En el que tothom coincideix és que, si més no des de l'entorn d'ETA, es vol mantenir viva l'expectativa d'un procés de pau en marxa. Per això s'esperen altres moviments els pròxims dies. També sembla probable que ETA estigui enllestint un comunicat per marcar la seva estratègia per al 2014. S'haurà de veure si parlen de desarmament i de dissolució definitiva.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut