Lüneburg

El "comptable d'Auschwitz" demana perdó i admet la seva responsabilitat moral en les morts

Oskar Gröning, acusat de complicitat en l'assassinat de 300.000 persones, admet en el primer dia de judici que sabia que els deportats eren enviats a les cambres de gas

RedaccióActualitzat

Quan falten dues setmanes per al 70 aniversari de la claudicació del Tercer Reich, ha començat a la ciutat alemanya de Lüneburg el judici a Oskar Gröning, de 93 anys, conegut com "el comptable d'Auschwitz" i que podria ser considerat l'últim nazi viu condemnat per haver participat en l'holocaust. Se l'acusa de complicitat en l'assassinat de 300.000 persones durant la Segona Guerra Mundial.

En aquesta primera sessió del procés, Gröning ha demanat perdó, ha admès que sabia que els deportats eren enviats a les cambres de gas i ha reconegut la seva responsabilitat moral en les morts.

El judici ha començat amb una concentració de negacionistes a l'exterior del centre de convencions on s'ha hagut de fer perquè els jutjats de la localitat han quedat petits. A les portes, també s'hi han aplegat supervivents del camp d'exermini més mortífer del Tercer Reich.

Tant la defensa com els negacionistes demanen l'absolució de Gröning tenint en compte la seva avançada edat. La fiscalia, però, limita els càrrecs a uns mesos del 1944, per l'anomenada "operació Hongria": 137 transports, 425.000 deportats i 300.000 cadàvers.

"El comptable d'Auschwitz"

A Gröning, oficial de banca abans de la "solució final", se'l coneix com el comptable d'Auschwitz, el camp on van perdre la vida 1.300.000 persones. Gröning classificava i anotava amb precisió les poques pertinences que els quedaven als que anaven a una mort segura. Fins i tot, les que formaven part del seu cos. Actualment viu a Alemanya, sense amagar-se.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut