Un grup de jubilats (EFE / J.M. García)
Un grup de jubilats

El complement de maternitat a les pensions es cobrarà a partir del primer fill

El govern espanyol aprova la reforma del complement de maternitat o paternitat a les pensions, que ara també podran percebre els pares

Actualitzat

El Consell de Ministres ha donat llum verda a un complement de maternitat o paternitat en el cobrament de les pensions. Serà d'una quantitat pròxima als 400 euros, es cobrarà per cada fill i es començarà a percebre a partir del primer fill.

Fins ara, aquest complement, aprovat pel govern del PP, es cobrava a partir del segon fill amb un percentatge addicional sobre la pensió que anava des del 5% més per dos fills, al 10% per tres i un 15% per quatre o més.

Al cobrament a partir del primer fill, hi tindran accés gairebé 30.000 dones més. En el cas de dones amb dos fills, la pensió s'incrementarà un 6% de mitjana i, si cobren la pensió mínima, els augmentarà un 8%, segons els càlculs del govern espanyol. L'agost de l'any 2020, 319.896 dones cobraven el complement de maternitat a la pensió de jubilació, d'uns 59,5 euros mensuals de mitjana, segons dades de la Seguretat Social.

 

En el 98% dels casos el cobraran dones

El nou disseny del complement de maternitat s'aprova més d'un any després que la justícia europea va tombar l'anterior. El desembre del 2019, el Tribunal de Justícia de la UE va considerar-lo discriminatori cap als homes, arran de la reclamació d'un pare de Girona.

Amb el canvi, el dret al complement és per a aquell progenitor que acrediti un perjudici en la seva carrera professional després del naixement dels fills. En principi, el rebran les mares en jubilar-se, excepte quan el pare pugui acreditar que el naixement dels fills ha perjudicat més la seva carrera professional.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha dit que en el 98% dels casos el cobraran dones. A més, si cap dels dos membres de la parella pot acreditar el perjudici, el dret es reconeix a la mare o al progenitor amb una pensió inferior, en el cas de les parelles del mateix sexe.

A més, amb la reforma, el complement el podran cobrar les persones que s'han jubilat de forma anticipada voluntàriament, que fins ara n'estaven excloses. Així, doncs, es reconeixerà en totes les modalitats de pensió (jubilació, incapacitat permanent i viduïtat), excepte la jubilació parcial.

 

Els ministres María Jesús Montero i José Luis Escrivá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Els ministres María Jesús Montero i José Luis Escrivá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE / Ballesteros)

 

Objectiu: reduir la bretxa salarial

El complement busca eliminar la bretxa de gènere en les pensions. Actualment, de mitjana, els homes cobren un 30% més que les dones en les pensions. La mesura estarà en vigor mentre la bretxa de gènere en les pensions de jubilació sigui superior al 5%.

Escrivá ha explicat que la bretxa de gènere en les pensions es genera en els dos primers anys de la maternitat:

"La bretxa s'origina després de la maternitat del primer fill. En els dos anys següents és quan es produeix una caiguda de les percepcions salarials de les dones, cosa que deriva, amb el pas dels anys, en una pensió menor."

La mesura forma part de l'anomenat "escut social" de La Moncloa per pal·liar els efectes de la pandèmia del coronavirus. En el marc d'aquest "escut social", el Consell de Ministres d'aquest dimarts també ha aprovat una segona moratòria del pagament d'hipoteques i crèdits de consum per als col·lectius més afectats per la pandèmia i persones en situació vulnerable.

El govern espanyol també ha acordat considerar la Covid-19 una malaltia professional per als treballadors sanitaris i sociosanitaris que s'hagin contagiat durant l'exercici laboral.

 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènerePensionsFamília Economia de butxaca
Anar al contingut