Antonio González-Pacheco, més conegut entre els torturats com "Billy El Niño"
Antonio González-Pacheco, més conegut com "Billy El Niño"
Madrid

El comissari franquista Billy el Niño cobra una pensió extra perquè està condecorat

El 1977 se li va concedir una medalla per "mèrits policials" que li suposa un plus vitalici d'un 15%

RedaccióActualitzat

El comissari franquista investigat per tortures José Antonio González Pacheco, conegut com "Billy el Niño", cobra una pensió especial, amb un plus d'un 15%, per una condecoració atorgada el 1977 pels seus "mèrits policials".

El llavors ministre de Governació Rodolfo Martín Villa li va concedir la medalla de plata el 1977, dos dies abans de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura franquista.

Actualment, aquest reconeixement encara és vigent ja que el plus és vitalici. Això vol dir que percep una pensió extra anual equivalent al 15% de 14 mensualitats del sou i triennis, que se li abona en 12 pagaments.

Notícia relacionada: Primera querella a Espanya per tortures contra el policia franquista Billy el Niño

Ho ha fet públic l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, que ja ha demanat que se li retiri aquest complement. L'associació va consultar al govern espanyol si el policia investigat per tortures encara el cobrava i el Ministeri de l'Interior ho ha confirmat.

Consideren inacceptable que percebi un extra per "haver infligit terribles tortures a centenars d'homes i dones que s'oposaven a la dictadura".

"Billy el Niño" va ser reclamat per la justícia argentina per intentar-lo jutjar allà per tortures. El 2013, però, va anar a declarar a l'Audiència Nacional que es va oposar a la seva extradició.

 

El tribunal va defensar que havien prescrit els 13 delictes de tortures pels quals se'l reclamava i va rebutjar qualificar-los de lesa humanitat perquè no formaven part d'"un atac sistemàtic i organitzat a un grup de població".

Notícia Relacionada: Una jutge arxiva un cas contra Billy El Niño: les tortures franquistes han prescrit

Un cop s'ha sabut aquesta pensió extra, des de Podem Pablo Iglesias ha demanat al Ministeri de l'Interior que actuï i que li retiri una condecoració que "és una vergonya per a tots els espanyols".

Segons Iglesias, "no es pot consentir que un torturador de lluitadors per la llibertat" estigui cobrant un extra.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut