Josep Lluís Trapero arriba a la comissió d'ordre públic. (Foto: ACN)
Josep Lluís Trapero arriba a la comissió d'ordre públic. (Foto: ACN)
Barcelona

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra demana protecció legal per als agents que compleixen ordres

Josep Lluís Trapero veu "qüestionable" que se li demanin responsabilitats penals a un agent per complir una ordre, i ha afegit que és el cap del dispositiu, que té "una visió de conjunt", qui pren la decisió de "dispersar o utilitzar les llançadores o les pilotes de goma", amb les autoritzacions preceptives. D'aquesta manera ha defensat l'actuació dels antiavalots i, en concret, dels escopeters de la Brigada Mòbil (Brimo).

RedaccióActualitzat
El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha demanat canvis legals per donar més seguretat jurídica als agents davant la comissió d'estudi del model d'ordre públic. "Cal millorar la seguretat jurídica d'uns agents als quals massa sovint se'ls atribueix una responsabilitat penal que col·lideix amb el seu àmbit de decisió certament restringit", ha assegurat el comissari en cap en la seva compareixença parlamentària.

Pel màxim responsable policial, és "qüestionable" que se li demanin responsabilitats penals a un agent per complir una ordre, i ha afegit que és el cap del dispositiu, que té "una visió de conjunt", qui pren la decisió de "dispersar o utilitzar les llançadores o les pilotes de goma", amb les autoritzacions preceptives. D'aquesta manera ha defensat l'actuació dels antiavalots i, en concret, dels escopeters de la Brigada Mòbil (Brimo) en una clara referència a casos que han acabat als jutjats com el d'Ester Quintana, que va perdre un ull presumptament pel llançament d'una pilota de goma.

Trapero també ha lamentat que les manifestacions acabin amb ferits: "No podem estar satisfets davant lesions de persones en el marc d'una manifestació que siguin causades per individus violents i encara menys per la nostra actuació, i treballarem perquè es redueixi a la mínima expressió, com hem volgut fer sempre".

La policia exerceix la força, no la violència

Finalment, el comissari en cap ha defensat el model policial català, basat en la progressió de la força i l'especialització de les seves unitats. "Tècnicament és el més adequat", ha assegurat, tenint en compte els recursos humans disponibles i la idiosincràsia del país. "La policia utilitza la força, mai la violència. La violència és exercida per individus aïllats, en un ús il·legítim de la força. És un matís important que col·loca cadascun en el seu lloc", ha afirmat.
Anar al contingut