Fotografia del cometa i la seva cua de pols
Fotografia del cometa ZTF (Flickr/Dominique Dierick CC BY-NC-ND 2.0)

El cometa ZTF es pot veure a simple vista: com trobar-lo i observar-lo

La primera setmana de febrer és quan els científics preveuen que es pugui observar millor el cometa

RedaccióActualitzat

Si mireu el cel de nit durant les pròximes setmanes, especialment a principis de febrer, hi podreu veure subtilment el cometa ZTF

El 12 de gener es va acostar al punt més pròxim de la seva òrbita al Sol. Això ha coincidit amb el fet que el cometa ha desplegat les seves cues i, encara que sigui de forma tènue, pot observar-se a simple vista.

Aquest vídeo, difós per l'astrofísic de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC), Josep M. Trigo, mostra el cometa, que descriu com "una espelma en la foscor de la nit":


Com es pot veure el cometa ZTF?

Segons les previsions del CSIC i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), el ZTF passarà relativament a prop de l'estrella polar el 30 de gener i, el dia 6 de febrer, també ho farà de l'estrella Capella. Es pot seguir la seva posició actualitzada entre les constel·lacions a The Sky Live.

Els científics asseguren que el cometa és relativament fàcil de trobar per la trajectòria que presenta al firmament. Estarà molt ben posicionat a l'hemisferi nord i serà visible tota la nit. A partir de la primera de febrer, començarà a poder veure's des de l'hemisferi sud.


Malgrat que es pot veure a simple vista, els experts recomanen fer-ho emprant uns prismàtics i, per observar-ne fins i tot el nucli --que desprèn rajos de gas--, un telescopi

 A més, per a l'observació astronòmica, sempre és preferible buscar un lloc preferentment rural, amb poca contaminació lumínica.


Aprofundir en el coneixement dels cometes

El cometa ZTF, catalogat com a 2022 E3, va ser descobert pels astrònoms Bryce Bolin i Frank Masci el 2 de març de 2022. És un cometa de llarg període orbital, que completa la seva òrbita cada 50.000 anys, aproximadament.

La seva observació permetrà el CSIC i l'IEEC aprofundir en l'estudi científic d'aquest tipus de cometes.

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut