Un agent informatiu explica als conductors d'un vehicle que Tavertet i Rupit estan plens. 3 d'abril de 2021. (Horitzontal)
Un agent informatiu explica als conductors d'un vehicle que Tavertet i Rupit estan plens. 3 d'abril de 2021. (Horitzontal)

El Collsacabra engega una prova pilot per regular l'accés de visitants i evitar aglomeracions

ACN Tavertet.-Els Ajuntaments de l'Esquirol, Tavertet i Rupit i Pruit (Osona) han engegat aquesta Setmana Santa una prova pilot amb l'objectiu de regular l'accés de visitants a la zona del Collsacabra i evitar així grans aglomeracions. La campanya consisteix en el desplegament d'informadors ambientals a diferents punts de la xarxa viària que avisen als conductors quan els aparcaments i restaurants estan plens i els aconsellen dirigir-se a altres indrets. Els tres alcaldes lamenten que no han rebut cap ajuda de les administracions superiors, ni de la Diputació de Barcelona ni tampoc de la Generalitat, i asseguren que se senten "desemparats". "Estan menystenint la Catalunya interior i la vida al món rural", critica l'alcalde de l'Esquirol, Àlex Montanyà.

Satisfacció entre els alcaldes del Collsacabra pel dispositiu que s'ha posat en marxa aquesta Setmana Santa per controlar l'accés de visitants. La prova ha consistit en el desplegament d'una dotzena d'informadors ambientals a les principals carreteres d'accés i espais naturals del territori. L'objectiu és evitar que es repeteixin els episodis viscuts l'estiu de l'any passat en què l'afluència "desmesurada" de visitants va "sobrepassar la capacitat d'acollida" dels paratges més representatius de Tavertet, Rupit i Pruit, Cantonigròs i l'Esquirol. La prova s'ha posat en marxa per iniciativa dels tres municipis i, de fet, els batlles critiquen la poca col·laboració que han rebut de les administracions superiors. "Assumim nosaltres les despeses, les eines, la infraestructura i la formació", relata el batlle de l'Esquirol, que afegeix: "Dediquen els esforços a altres espais que consideren prioritaris, de manera que estan menystenint tota la Catalunya interior i tot allò que no forma part dels Parcs Naturals". "Deixem-nos d'omplir la boca d'equilibri territorial i actuem i siguem ferms", conclou. De la seva banda, l'alcalde de Rupit i Pruit -un dels municipis que rep més visitants-, Albert Marcé, explica que es tracta d'una Setmana Santa molt atípica amb els aforaments "reduïts" i, per tant, lamenta que es troben amb situacions "difícils de gestionar". Per això, Marcé, igual que els seus companys alcaldes, reclama que la Diputació de Barcelona i la Generalitat els donin suport perquè s'han sentit "molt sols". "Hem de treballar conjuntament totes les administracions i trobar solucions", assegura. Des de Tavertet, el seu batlle, Albert Prado, diu que s'han sentit "desemparats" i creu que la situació que viuen al Collsacabra "és molt problemàtica". "No hi caben els cotxes a la carretera i un dia tindrem un accident molt greu", lamenta. També creu que si no hi ha una planificació la gent que viu al territori "pot començar a odiar el turisme i, un cop es traspassa aquesta línia, és molt difícil tornar enrere".

Anar al contingut