Pla mitjà de dues usuàries de la Residencia Sant Andreu de Manresa bevent aigua. Imatge del 27 de juny del 2019. (Horitzontal)
Pla mitjà de dues usuàries de la Residencia Sant Andreu de Manresa bevent aigua. Imatge del 27 de juny del 2019. (Horitzontal)

El col·lectiu vulnerable de la gent gran combat la calor amb hidratació i passant l'estona en espais climatitzats

ACN Manresa.-"Ens diuen que bevem vuit gots d'aigua al dia", explica la Rosa Núñez, usuària de la Residència Sant Andreu de Manresa. Aquesta és una de les principals recomanacions que es donen a les persones grans aquests dies. A la capital del Bages, amb els termòmetres enfilant-se fins als 40 graus i amb el Pla municipal d'emergències ja activat, insisteixen en el fet que la "prevenció" és clau per evitar els cops de calor entre un dels col·lectius més vulnerables. I és que tenen més risc de patir-los, ja que els mecanismes de termoregulació perden eficiència amb l'edat. Al centre, explica la seva directora, Dolors Fitó, han engegat tot un seguit de mecanismes per tal que tant els usuaris de la residència com el del centre de dia evitin els riscos.

La directora de la Residència Sant Andreu de Manresa explica que una de les mesures de prevenció amb la qual més estan insistint és en "augmentar la ingesta hídrica". També en què es posin roba fresca, abaixar les persianes i, sobretot, evitar sortir si fa calor. Pepita Llavina, usuària del centre de dia, afirma que és cert, que el personal del centre insisteix, i en el fet que ella mira de fer-ho tot. Quan arriba a casa i surt a fer el volt, diu, "sempre busco passar per la part del carrer on hi ha ombra".La Concepció Capdevila, per la seva part, reconeix que no li agrada "la calor" i que l'espanta la temperatura d'aquests dies. En el seu cas és usuària del centre dia. Quan arriba a casa, explica, una de les primeres coses que fa és encendre l'aire condicionat. L'única assignatura pendent, reconeix, és que potser no beu tanta aigua com li recomanen perquè "no té set", però sap que ho hauria de fer.En el cas de la Genoveva Oliva, explica, pràcticament no està notant l'onada de calor. Ella sí que és usuària de la residència i assegura que amb l'aire condicionat "s'està molt bé". "Encara porto samarreta sota la brusa", reconeix entre rialles. En el seu cas, l'única complicació que li estan provocant les temperatures d'aquests dies és que se li inflen "més els peus i els ha de posar en alt".Una alimentació adequadaFitó explica que el fet que tot el centre estigui climatitzat, fins i tot les habitacions, ajuda als avis a portar més bé aquests dies. A més, amb l'objectiu d'evitar la pèrdua de gana que pot suposar la calor, des del centre han adaptat els menús per tal de mantenir la dieta equilibrada però, alhora, siguin àpats frescos i fàcils de digerir.Alerta taronja al Bages i el BerguedàLes comarques del Bages i el Berguedà es troben en aquests moments en alerta taronja. Des del Servei de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, al llarg de dimecres, van contactar proactivament amb les persones usuàries més vulnerables, amb situació de risc elevat i amb les que viuen en habitatges aïllats. En total es va contactar amb 428 persones usuàries: 317 al Bages i 110 al Berguedà. En paral·lel, el Servei Local de Teleassistència va fer 1.479 trucades per donar-los alguns consells pràctics per reduir els efectes negatius de la calor relacionats amb la salut de les persones grans i per protegir la llar.

Anar al contingut