El COE triarà entre Catalunya i l'Aragó si no es posen d'acord pels Jocs d'hivern

El president del COE rebrà aquest dimecres el del COI, sense un projecte definit sobre la taula

RedaccióActualitzat

El Comitè Olímpic Espanyol (COE) obre la porta que tant Catalunya com l'Aragó puguin presentar-se en solitari als Jocs Olímpics d'hivern si fracassen les negociacions per una candidatura conjunta.

Ho ha dit aquest dimarts el mateix president del COE, Alejandro Blanco, després d'una assemblea extraordinària on s'ha decidit per unanimitat continuar amb el diàleg per intentar salvar la candidatura conjunta. En cas que no s'aconsegueixi, cada territori podrà presentar la seva candidatura i el COE en triarà una.

"Aquest Comitè ja va elegir en el seu moment entre Jaca i Granada una candidatura per als Jocs d'hivern i entre Sevilla i Madrid pels d'estiu. Però una elecció entre dues seria la segona opció. Volem la primera, que és que hi hagi acord. Encara segueixo creient-hi", ha afirmat Blanco després de l'assemblea.

"Crec humilment que el millor era presentar una candidatura compacta, que és on érem. Però en cas que es trenqui aquesta candidatura, els governs hauran de prendre una decisió, i el Comitè Olímpic, també."

Aquest anunci arriba pocs dies després que el govern anul·lés la convocatòria de la consulta sobre els Jocs Olímpics del 2030, que havia de tenir lloc el pròxim 24 de juliol. El president Pere Aragonès va decidir ajornar el decret de convocatòria per la falta d'acord amb l'Aragó.

En els últims 60 anys, una trentena de ciutats han fet consultes sobre els Jocs d'hivern o d'estiu
En els últims 60 anys, una trentena de ciutats han fet consultes sobre els Jocs d'hivern o d'estiu(Unsplash/Jörg Angeli)


Onze reunions, per no arribar enlloc

L'opció d'una candidatura única alternativa fa dies que està sobre la taula. Des del passat dilluns 23 de maig, quan el Comitè Olímpic Espanyol ja va donar per trencades les negociacions entre els governs de Catalunya i l'Aragó per a una candidatura conjunta.

El fracàs de l'última reunió celebrada a Madrid la setmana passada, l'onzena a tres bandes, va suposar l'inici d'una nova etapa en que l'organisme olímpic espanyol haurà de triar una sola candidatura entre les 2 propostes que es presentin, si és que en presenten totes dues parts.


Ajornada la consulta sobre els jocs

Catalunya decidirà si presenta candidatura o no després de consultar-ho amb el territori on s'han de fer els Jocs d'hivern del 2030.

La consulta, que estava prevista per al pròxim 24 de juliol però ha quedat de moment ajornada, contempla dues preguntes diferents a la ciutadania, segons la implicació de la comarca en els futurs jocs: la primera, que serà vinculant, es farà als veïns de les 6 comarques de l'Alt Pirineu i Aran (Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell i la Cerdanya), a qui es preguntarà si volen o no que el Govern presenti una candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics del 2030; la segona es farà el mateix dia i preguntarà als veïns del Ripollès, el Solsonès i el Berguedà si volen implicar-se en els jocs. En aquestes comarques està previst situar-hi centres de tecnificació i entrenament.

El president de l'Aragó, Javier Lambán, proposa dividir les candidatures en "lots" (ACN/Govern de l'Aragó)

El govern demana "celeritat" al COE i Lambán proposa "lots"

Davant l'anunci fet per Alejandro Blanco, el govern ha demanat "celeritat, rapidesa i concreció" al Comitè Olímpic Espanyol perquè "aclareixi l'escenari" d'aquesta candidatura olímpica i poder concretar, així, una proposta final. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha assegurat, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu dels dimarts, que no hi ha cap novetat respecte a la definició final d'aquesta candidatura, malgrat la imminent visita a Espanya del president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach.

El president de l'Aragó, Javier Lambán, per la seva banda, ha proposat dividir en "lots" la candidatura per a fer uns Jocs d'hivern al Pirineu amb dues opcions i deixar que Catalunya "triï primer". Lambán s'ha mostrat disposat a "acceptar gustosament la part que no vulguin els catalans", com a prova de la seva "voluntat de diàleg. Per Lambán, els "lots" haurien d'incloure, "el més important i el que menys així com una diferenciació per dimensió" de cadascuna de les propostes.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics Hivern consulta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut