Evolució històrica del CO2. Font: NOAA.
Evolució històrica del CO2. Font: NOAA.

El CO2 es dispara i el canvi climàtic no s'atura

Néstor GómezActualitzat

El nivell de CO2 a l'atmosfera assoleix un nou rècord planetari amb una concentració mitjana del planeta de 399 ppm.

El canvi climàtic segueix avançant i l'escalfament del planeta sembla no tenir fre. El diòxid de carboni no ha parat d'augmentar en els darrers anys, dels 378 parts per milió (ppm) de gener de 2005 a una concentració a l'octubre de 2014 de 399 ppm.

El diòxid de carboni té un paper fonamental per regular la temperatura del planeta. El problema és que l'excés de concentració de CO2 d'origen artificial per la crema de combustibles fòssils, l'activitat humana i la desforestació ha donat peu a un sobreescalfament, l'anomenat escalfament global del planeta.

No fa pas gaire, l'abril passat, la concentració de CO2 va arribar a nivells rècords a l'hemisferi nord en superar per primera vegada les 400 ppm, segons l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).

L'Administració Nacional dels Oceans i de l'Atmosfera (NOAA) dels EUA ha reconstruït els nuclis de gel i ha permès reconstruir les concentracions de CO2 fins a 400.000 anys enrere. Aquí teniu la gràfica on es veuen les quatre glaciacions i com, en els darrers 60 anys, s'ha disparat el nivell de CO2, molt per sobre dels màximes històrics dels períodes interglacials.

 

 

 

Anar al contingut