El CNI tenia punxats els mòbils dels atacants del 17A cinc dies abans dels atemptats
Fotografia de tres dels membres de la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i Cambrils

El CNI tenia punxats els mòbils dels atacants del 17A cinc dies abans dels atemptats, segons Público

En una segona entrega, el diari "Público" assenyala que els serveis secrets "escoltaven i anotaven" les converses que tenien els joves de la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i Cambrils

Actualitzat

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) escoltava i prenia nota de les converses que els autors dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils mantenien a través dels seus mòbils.

El diari "Público" revela, en una segona entrega de la investigació sobre la relació entre l'imam de Ripoll i els serveis secrets espanyols, que un dels informes reservats que el CNI ha facilitat als investigadors dels atacs conté la prova d'aquest seguiment.

L'informe detalla el viatge que Omar Hichamy i Younes Abouyaaqoub van fer a París els dies 11 i 12 d'agost de 2017, cinc dies abans dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

En la primera entrega d'aquesta investigació, "Público" apunta que Es-Satty, considerat el cap de la cèl·lula dels atemptats de la Rambla de Barcelona i Cambrils el 17A, va estar en contacte amb els serveis secrets espanyols fins pràcticament el mateix dia de les accions terroristes.

 

Una vigilància minuciosa i poc "habitual"

Segons el mitjà, les proves demostren que els serveis secrets espanyols vigilaven de prop tots les moviments dels autors dels atacs i que la informació va arribar als investigadors per una "relliscada" de redacció per part dels serveis secrets.

Els moviments dels dos joves durant el viatge a París estan descrits minut a minut, fins i tot amb les cerques que van fer per comprar, llogar vehicle i buscar allotjament a França amb els seus telèfons mòbils, uns aparells que mai van arribar físicament al CNI perquè "van ser recuperats pels Mossos d'Esquadra".

"Público" considera poc "habitual" el tipus de seguiment tan exhaustiu, especialment per tractar-se d'uns "adolescents sense antecedents policials". És a dir, que el CNI "no és va limitar a fer tarificacions telefòniques" sinó que es dedicava a escoltar i transcriure totes les converses entre dues persones "no relacionades encara amb cap trama jihadista", tot i el cost "material i humà" que té un seguiment tan "minuciós".

 

 

El mitjà assegura que Es-Satty "no va participar en les converses", fet que demostraria que les escoltes no van ser a partir del seguiment del seu telèfon, sinó que s'havien "intervingut plenament tots els mòbils dels seus novells seguidors"

 "Público" conclou que el detallat seguiment de Hichamy i Abouyaaqoub només s'explica si el "servei secret comptava amb Es-Satty com a confident", sense intenció de revelar "els seus propis plans".

Carlos Enrique Bayo, l'autor de la investigació periodística, assegura que el CNI podria haver "estat enganyat" pel seu confident.

La investigació ha indignat el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que exigeixen al govern espanyol que faciliti "tota la informació" del cas. ERC i JxCat reclamen la creació d'una comissió d'investigació i que comparegui Pedro Sánchez, els ministres d'Interior i Defensa i el director del CNI.

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut