Barcelona

El Clínic extirpa el primer tumor gàstric per via vaginal d'Europa

Cirurgians de l'hospital Clínic de Barcelona han extirpat per primera vegada a Europa un tumor gàstric de 8 centímetres de diàmetre a través de la vagina, a una dona que tres dies després va ser donada d'alta, i als deu dies va tornar a la feina. Antonio María de Lacy, cap de cirurgia gastrointestinal del Clínic, ha explicat que la cirurgia es va fer segons la tècnica Notes, que permet operar a partir dels orificis naturals del cos humà. Segons Lacy, tot l'instrumental quirúrgic per operar es va introduir a través de la vagina per evitar incisions abdominals doloroses, fet que permet obtenir millors resultats que amb la cirurgia laparoscòpica, ja que a més de reduir el dolor, baixa l'estada hospitalària i afavoreix una recuperació més ràpida.

Actualitzat
La pacient, una dona de 43 anys, diagnosticada d'un tumor tipus GIST (tumor de l'estroma gastrointestinal), havia estat operada en un altre centre fa una mica més d'un any mitjançant la cirurgia convencional, que li ha deixat una gran cicatriu a l'abdomen, davant les dues petites incisions de dos mil·límetres que té a l'abdomen d'aquesta última intervenció, segons que ha explicat ella mateixa.

Lacy ha recordat que a més de l'instrumental quirúrgic introduït per la vagina, se li va introduir una òptica pel melic per visualitzar millor la zona a operar, i dos instruments més a través de l'abdomen amb una mínima incisió de dos mil·límetres, per garantir que tot fos perfecte, ja que era la primera vegada que s'extirpava un tumor d'aquest tipus per la vagina.

Per a Lacy, amb aquesta intervenció la cirurgia ha fet un pas més i avui es pot operar amb èxit un tumor gàstric sense deixar cicatrius, a diferència de la laparoscòpia, les cicatrius de la qual es redueixen a 4 o 5 mínimes incisions. Segons Lacy, l'èxit de la intervenció radica en la gran experiència dels professionals d'aquest hospital català i del centre de cirurgia experimental Notes, situat a l'hospital Clínic mateix, i que és un centre de referència en l'àmbit espanyol i internacional.

En aquest sentit, ha destacat que al Clínic tots els pacients que s'operen de càncer de recte i còlon s'intervenen amb una cirurgia mínimament invasiva, a través de laparoscòpia, mentre que a pocs quilòmetres de Barcelona només s'aplica aquesta tècnica en el 10% dels casos. Lacy ha anunciat a més la posada en marxa, per després de l'estiu del 2011, d'un nou quiròfan dissenyat per cirurgians, que entre altres novetats tindrà llums robotitzats que il·luminaran sense fer ombres a les mans del cirurgià.

El nou quiròfan es desinfectarà sol, té un robot que neteja, manca d'angles per eliminar infeccions hospitalàries i no tindrà galledes d'escombraries, i l'evacuació del material brut que es generi durant l'operació es farà a través d'un sistema d'aspiració instal·lat a la paret.

La presentació d'aquesta intervenció ha coincidit també amb la celebració de la segona conferència internacional sobre avenços en cirurgia Notes (Natural Orifice Transluminal Endoscopy Surgery), que reuneix als cent millors cirurgians del món en aquest tipus d'intervencions. Fins ara amb aquesta cirurgia del futur, com la defineix el doctor Lacy, ja s'ha extret una vesícula biliar per la boca i un càncer de còlon per via anal i s'han fet intervencions de ronyó i d'obesitat.
Anar al contingut