Barcelona

Clam contra la guerra d'un pianista sirià a Barcelona

Aeham Ahmad fa dos concerts solidaris a Catalunya en la seva lluita per conscienciar el món del que està passant a Síria

RedaccióActualitzat

Des del camp de refugiats de Yarmouk, a Síria, el pianista Aeham Ahamd va denunciar al món la barbàrie de la guerra a través de les xarxes socials. Ho feia tocant el piano enmig de la runa. Ha aconseguit ser refugiat a Alemanya, i no oblida la seva lluita per conscienciar el món, amb concerts solidaris com els que farà a Barcelona i Sant Boi.

 

 

En la devastació del camp de Yarmouk, la música d'Aeham Ahmad va ser un crit d'atenció al món contra la barbàrie de la guerra. Els seus vídeos el van fer conegut a tot el món com el pianista de Yarmouk.

"Vaig fer aquests vídeos per dir: 'Som humans, com vosaltres. Sabem parlar anglès, sabem cantar, sabem estimar, tocar el piano. Perquè la gent entengui que som com vosaltres. Per què estem morint? Per què aquest nombre de morts?'"

Ara té 28 anys i viu com a refugiat a Alemanya amb la seva dona i els seus dos fills des de fa cinc mesos. Van fugir de Síria l'abril del 2015, quan membres de l'ISIS van aconseguir el control del camp en el qual es trobaven.

 

 

A Alemanya toca cada dia en alguna església, i això ajuda els ciutadans a comprendre la situació i a entendre que els sirians no són terroristes sinó persones pacífiques.

"Sóc musulmà, reso cinc vegades el dia, tinc una dona i dos fills i m'agrada tocar el piano i viure en pau."


Ahmad ha interpretat una emotiva cançó que transmet ràbia i tristesa, i ha explicat que la va compondre a petició d'un home sirià que havia perdut la seva dona embarassada i que li va demanar que expliqués la seva història amb la música.

 

 

Diu que la plaça del Rei li recorda el centre històric de Damasc. Aquí ha tocat el piano del Concurs Internacional Maria Canals, amb l'Associació Catalana per la Pau. Jordi Savall ha llegit un manifest per la solidaritat amb els refugiats.

"Em sento profundament trist de veure que els països europeus no són capaços de complir les lleis que ells mateixos han signat. L'acollida d'un refugiat que fuig de la guerra és una cosa essencial."


Convençut que la música ajuda la pau, Jordi Savall també té en marxa un projecte d'inserció de joves refugiats a Europa a través de la música.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut