Imatge dels participants en un curs de pedra seca, arreglant un camí de la ruta del Cinquè Llac el juny del 2018. (horitzontal)
Imatge dels participants en un curs de pedra seca, arreglant un camí de la ruta del Cinquè Llac el juny del 2018. (horitzontal)

El Cinquè Llac dona l'opció als turistes de compensar la petjada de carboni del seu viatge en projectes mediambientals

ACN Senterada.-L'Associació Marques de Pastor, encarregada de la gestió de la ruta El Cinquè Llac, s'ha proposat un model enfocat al turisme sostenible i responsable, on els visitants puguin contribuir de forma voluntària a la conservació de l'espai natural que conforma la ruta a partir de la donació, la subvenció, i la participació. Una de les principals accions és compensar la petjada ecològica, els visitants podran calcular la petjada de carboni del seu viatge i estada en el Cinquè Llac, i compensar-la en el mateix territori destinant l'import econòmic a actuacions o projectes de millora de la biodiversitat, a través de la creació de microreserves per potenciar espècies endèmiques, i de la gestió de boscos. El 70% d'usuaris de la ruta del Cinquè Llac són estrangers i la petjada ecològica d'aquests turistes suposaria entre 10 i 15 euros. Més que l'aportació econòmica el que vol l'entitat és conscienciar. L'objectiu és que aquest estiu ja estigui en marxa aquesta iniciativa i posteriorment s'ampliï a la resta dels Pallars.

L'Associació Marques de Pastor i el Consorci LEADER Pirineu Occidental van signar un conveni per desenvolupar el projecte de cooperació estratègic 'Suma't i Involucra't' que té com a objectiu desenvolupar una metodologia per fomentar la contribució voluntària de les empreses turístiques, la població local i els visitants, en la conservació i valorització del patrimoni natural i cultural rural.L'Associació Marques de Pastor afirma que el turisme segueix creixent i es consolida com un dels sectors claus en el desenvolupament econòmic de la zona i argumenta que al mateix temps creixen els efectes socials i mediambientals que representa aquest fenomen. Mireia Font, de l'associació Marques de Pastor, ha explicat que és per aquest motiu que també creix la necessitat d'implementar mesures des del sector públic i privat que contribueixin a la reducció de l'impacte ambiental i a la sostenibilitat del sector turístic.Font ha sentenciat que ''el nostre pas per la natura és gratuït i la nostra petjada molt gran'' i per aquest motiu es vol contribuir a la conscienciació de la gent i a l'opció d'una aportació econòmica per millorar-la.Entre altres accions que contempla l'Associació Marques de Pastor destaca la d'apadrinar un camí amb l'objectiu que permeti als visitants i altre públic interessat, contribuir en el finançament de la recuperació i manteniment dels camins tradicionals de la ruta el Cinquè Llac. Durant el mes de maig l'Associació va organitzar una setmana de voluntariat amb l'objectiu que, a través del treball, donin suport a projectes específics de restauració de parets de pedra seca.

Anar al contingut