El cinema fa un primer balanç "devastador" de la crisi de la Covid-19 i demana ajuda

El consum de productes audiovisuals és alt amb el confinament, però la indústria està aturada

Ismael Martín AmorósActualitzat

El cinema comença a fer balanç de les conseqüències de l'estat d'alarma i el confinament de la població, que van començar ara fa un mes.

Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, parla, ja, d'uns efectes "devastadors".

Des del 14 de març, les sales de cinema han deixat de facturar 330.000 euros cada dia, i ja s'han cancel·lat uns 50 rodatges, sense comptar els publicitaris.

L'Acadèmia ha fet una primera fotografia de la situació generada per la crisi sanitària de la Covid-19.

Passola explica que "l'Acadèmia és transversal i, per tant, la fotografia que hem pogut fer és molt bèstia".

"Una, els que han caigut malalts. I l'altra, les famílies que s'han quedat molt penjades; però en una situació fins i tot de gana familiar. Això no havia passat mai."


Els diversos sectors implicats alerten de la fragilitat del cinema i de la indústria audiovisual en general, amb un 76 per cent dels professionals sense estabilitat contractual i prestacions socials limitades; i amb un 72 per cent de les feines aturades o cancel·lades.

 

La crisi de la Covid-19 ha fet suspendre uns 50 rodatges (TV3)


Raimon Masllorens, president de PROA, l'Associació de Productors Audiovisuals Federats, posa l'exemple de la situació laboral de molts professionals:

"Hi ha molts 'freelancers', hi ha molts autònoms o contractes temporals per obra o servei. Llavors, tota aquesta gent, evidentment, està començant a patir molt."


I afegeix que "hi haurà un moment que entrarem en col·lapse, que ja està passant".

En aquest mateix sentit, des de l'Acadèmia, Passola assegura que "tancaran productores: les que no podran aguantar aquest període fins al proper projecte".

El sector de l'exhibició, amb les sales tancades i 2.000 treballadors afectats per ERTO, també s'afegeix al crit d'alerta.

Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, alerta que el tancament provisional actual podria, en alguns casos, ser definitiu sense el suport de l'administració.

"Si no es prenen les mesures adequades, empreses que són perfectament viables en condicions normals es veuran abocades al tancament."


L'audiovisual demana ajudes urgents a les institucions, una millor regulació laboral i que es promoguin el cinema i els audiovisuals propis.

Passola diu que no volen cap privilegi, que només cal ajudar a tornar a posar en marxa una indústria que sovint forma part de la imatge que, en aquest cas des de Catalunya, els països volen projectar a l'exterior.

La presidenta de l'Acadèmia lamenta que la crisi de la Covid-19 ha arribat després d'un any de bona assistència a les sales cinematogràfiques i quan "el govern s'havia adonat que aquí hi havia un dèficit en una indústria que pot donar molts diners" i havia començat a adoptar mesures, que demana que no s'abandonin, per consolidar l'audiovisual.

 

El sector de l'exhibició, molt afectat pel confinament (EFE / Andreu Dalmau)


Una indústria que també demana ajuda al públic, als espectadors que, paradoxalment, en aquest moment de confinament a casa, estan fent que hi hagi unes xifres molt altes de consum de cinema i de productes audiovisuals, via plataformes digitals, mentre la maquinària que els fa possibles està aturada.

És una situació paradoxal que porta Masllorens a fer la següent reflexió:

"Consumim més cultura quan tot això s'acabi. També seria una manera de tornar tots aquests diners a aquesta gent que, en un moment donat, ens han ajudat a passar aquests moments tan complicats".


Encara en aquest sentit, Passola defensa que la crisi de la Covid-19 "ha demostrat que l'audiovisual és més important que mai, no ja en termes industrials, sinó que s'ha vist fins a quin punt ajuda a passar la crisi la cultura en general". I afegeix:

"Si considerem que la cultura és salut mental, que ha salvat tantíssima gent durant aquest temps de confinament, i en seguirà salvant, que ha apropat moltíssima gent a la necessitat de nodrir-se de cultura, i que se n'ha fet molt ús, ens caldrà molta més cultura. Per tant, hem de seguir produint".

ARXIVAT A:
CinemaCoronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut