El cinema del 2022: Superherois, Pixar i bon cine independent per fer remuntar la taquilla

L'univers Marvel es continua ampliant, Pixar presenta dos films nous, Tom Cruise torna per partida doble i propostes estimulants de cinema independent el 2022

Ismael Martín AmorósActualitzat

En temps en què ni tan sols els superherois han pogut fer res per superar els efectes del clatellot pandèmic, mirar de fer prediccions sobre les novetats cinematogràfiques del 2022 pot resultar temerari.

Però amb tota la prevenció possible, i a expenses del que la Covid ens pugui seguir deparant, els cines ja tenen a punt bona part del seu menú per al nou any.

I, després de veure alguns brots verds - bàsicament l'efecte "Spider-man: No way home", la pel·lícula més taquillera en pandèmia -, esperen que el 2022 sigui el de la remuntada de públics i xifres que permetin mantenir la seva viabilitat, després dels seus moments més complexos


Superherois, sagues i blockbusters al rescat

L'univers Spider-man i la factoria Marvel, cada cop més expandit en forma de multiversos, es prepara per donar continuïtat al fenomen. I per partida triple. A l'octubre arribarà "Spider-man: Cruzando el multiverso", continuació d'aquella exitosa aventura animada amb Miles Morales com a nou Peter Parker.


A finals de gener aterrarà "Morbius", centrada en un dels seus malvats més icònics, encarnat per Jared Leto.


I al maig, "Doctor Strange en el multiverso de la locura", amb Sam Raimi dirigint aquesta seqüela, novament amb Benedict Cumberbatch al capdavant.


Altres superherois de capçalera s'uniran tamb en aquesta missió per reflotar les sales. I tindrà molt a dir, al març, i des de DC còmics, el nou "The Batman" (Matt Reeves), o sigui, Robert Pattinson. Investigarà la corrupció que recorre Gotham City en un film amb Zöe Kravitz, Paul Dano, Colin Farrell i John Turturro, que arribarà nou mesos després del que estava previst.


I a aquesta aliança, s'hi afegiran d'altres blockbusters de gran potencial, com una altra seqüela, la de "Black Panther: Wakanda Forever", això sí, centrant la trama en diferents personatges i sense el seu gran protagonista, Chadwick Boseman, mort al 2020. També posaran el seu gra de sorra, des de Marvel, "Thor: Love and Thunder" (Taika Waititi).

I des de DC, "Black Adam", amb el català Jaume Collet-Serra tornant a dirigir a l'actor Dwayne Johnson, després de "Jungle Cruise".


Un tipus diferent de "superherois de la taquilla" acudiran també al rescat. Com ara Tom Cruise, que té pendent d'estrena fa molt i molt de temps dues pel·lícules. Una, apel·lant a la nostàlgia dels 80 i pujant a la moto i a un caça a "Top Gun: Maverick", 35 anys després del primer film.


L'altra, comandant la setena entrega de la famosa saga "Mission Imposible 7", amb endarreriments, rodatge aturat molts cops per la pandèmia, accidents de Cruise i esbrocades virals seves incloses.

I comptant amb l'important efecte "Avatar 2", que arribarà a finals d'any. Una esperada seqüela (13 anys després, ja) que ja voldria aproximar-se als rècords de la primera i amb James Cameron centrant-se ara en l'oceà de Pandora, "ric, divers i imaginatiu", en paraules del mateix cineasta.

També amb els dinosaures de "Jurassic World: Dominion", en la tercera part de la nova trilogia, dirigida per Colin Trevor i retrobant-se Sam Neill, Laura Dern i Jeff Goldblum.


I l'univers Harry Potter i els seus "Animales fantásticos. Los secretos de Dumbledore", amb el director David Yates comptant per primer cop amb l'actor Mads Mikkelsen, que substitueix Johnny Depp com a malvat Grinderwald.


I encara més franquícies i sagues: Keanu Reeves repetirà a "John Wick: Chapter 4" i "Scream" retornarà per clavar-nos, ben segur, ensurts terrorífics.


El mexicà Guillermo del Toro estrenarà remake, "El callejón de las almas perdidas", amb un buscavides, Bradley Cooper, i una pitonissa, Cate Blanchett, estafant milionaris.


I un altre gran exponent del cinema fantàstic, Robert Eggers, amb "El hombre del Norte" assegura atmosferes pertorbadores i violència a la Islàndia del segle X, amb Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Alexander Skarsgård, Willem Dafoe i Björk.

Will Smith sona en algunes travesses dels Oscars pel seu paper com a pare de les tenistes Venus i Serena Williams a "El método Williams", que traça per a elles un pla amb mètodes poc convencionals.


Elvis Presley és l'objectiu del biopic que signa Baz Luhrmann. George Clooney converteix Ben Affleck en cambrer a "The Tender Bar".


I Jessica Chastain protagonitza "Los ojos de Tammy Faye".


I si Spielberg ha tancat el 2021 estrenant "West Side Story", farà el mateix amb el 2022, amb una pel·lícula molt especial on s'endisarà en la seva pròpia vida i família a "The Fabelmans", amb Michelle Williams i Seth Rogen en el paper dels seus pares.


El cinema d'autor i independent, en situació d'alerta màxima

Si algunes pel·lícules de l'òrbita Hollywood han aconseguit apropar molt públic als cines –especialment jove–, i amb les millors xifres de taquilla dels últims dos anys –però encara lluny dels registres pre-pandèmics–, l'escenari és molt menys optimista pel cine independent i d'autor, que viu una situació d'emergència.

Només Spider-man, tot sol, s'ha endut el 85% de la taquilla del final d'any, i la resta de films s'han hagut de repartir el 15% restant. I aquí, el cine més independent encara té més difícil trobar públic i visibilitat.

El nou any cinematogràfic tindrà moltes oportunitats per reconciliar el públic del cine d'autor amb bones propostes. S'espera, i molt, l'últim de Paul Thomas Anderson, "Licorice Pizza", la història de dos joves, un aspirant a actor, que s'enamoren als anys 70. La protagonitzen Alana Haim i Cooper Hoffman, fill de Philip Seymour Hoffman.


També la japonesa, multinominada i multipremiada "Drive my car" (Ryûsuke Hamaguchi), amb un director de teatre que entaula amistat i confidències amb una xòfera.


Un dels germans Coen, Joel, exhibeix la seva vessant més autoral i shakespeariana adaptant "Macbeth", en blanc i negre i amb Denzel Washington i Frances McDormand.


El blanc i negre serveix a Kenneth Branagh també per filmar el seu film més personal, centrat en la infància d'un nen a la convulsa "Belfast" dels 60. I amb Van Morrisson a la banda sonora.


El també britànic, Joe Wright, revisarà un altre clàssic, "Cyrano", aquí amb Peter Dinklage protagonista.


I Gaspar Noe presentarà de nou una història d'impacte a "Vortex", els últims dies d'una parella d'ancians amb demència.


L'iranirà Asghar Farhadi estrenarà "A hero", el noruec Joachim Trier "La peor persona del mundo", i el nord-americà Sean Baker "Red Rocket".


I expectació davant les noves històries de tres potents cineastes francesos: Mia Hansen-Løve amb "La isla de Bergman", Jacques Audiard amb "París, distrito 13" i Audrey Diwan, guanyadora al Festival de Venècia per "El acontecimiento".


La collita del cinema animat

Disney-Pixar no faltaran a la cita amb les cartelleres amb dues noves propostes. "Lightyear" (Angus MacLane), personatge de "Toy Story", assumeix protagonisme amb pel·lícula pròpia, en un spin-off que viatja pels orígens humans de l'astronauta que va inspirar el nino (i amb música de David Bowie).


I "Red" (Domee Shi), amb una noia de 13 anys que quan s'emociona, es converteix en un panda vermell i gegant.


Des de Dinarmarca, ens arribarà "Flee" (Jonas Poher Rasmussen), el relat colpidor i multipremiat (Sundance, 3 Premis del Cinema Europeu...) d'un refugiat afganès que va acceptar explicar la seva història personal a canvi que no se'n revelés la identitat.


Descobrirem, després d'esperar molts mesos d'endarreriments, "Minions. El origen de Gru" (Kyle Balda, Brad Ableson), sempre disposats a sembrar el caos.


I més seqüeles animades amb "Sonic 2, la película" (Jeff Fowler) i l'eriçó blau i supersònic, vol demostrar que té fusta d'autèntic heroi.


I això, bones dosis d'heroïcitat, ficció i sobretot  de realitat seran necessàries per tal d'aconseguir que, cines i pantalla gran, recuperin xifres prepandèmiques i, per damunt de tot, el rellevant paper social i cultural que no hauria de perdre mai.

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut