Si en aquests Gaudí tots han guanyat, tots hi guanyem
Lluís Danés recull el Gaudí a la millor direcció artística per "La vampira de Barcelona"

"La vampira de Barcelona" i "Las niñas" guanyen els principals Premis Gaudí

"My mexican bretzel", dirigida i escrita per Nuria Giménez Lorang, s'ha endut tres estatuetes, un palmarès poc freqüent tractant-se d'un documental

RedaccióActualitzat

"La vampira de Barcelona" ha estat la gran guanyadora de la 13a edició dels Premis Gaudí, que s'han entregat aquesta tarda a Barcelona.

La pel·lícula, dirigida per Lluís Danés, que tenia 14 nominacions, s'ha endut finalment els premis a la millor pel·lícula, la millor direcció artística, millor vestuari, millors efectes visuals i el premi al millor maquillatge i perruqueria

Lluís Danés ha volgut dedicar el Gaudí a la millor direcció artística al seu pare, mort de Covid.

 

El premi a la millor pel·lícula per a televisió ha estat per a "La mort de Guillem", que narra l'assassinat de Guillem Agulló i el trasbals de la família a l'hora d'enfrontar el judici. Els responsables de la pel·lícula ha recollit el premi al crit de "No pasarán".  

El Gaudí a la millor direcció ha estat per a Pilar Palomero per "Las Niñas", que també s'ha emportat el premi a la millor pel·lícula en llengua no catalana, al millor so i a la millor fotografia. "Las niñas" s'ha endut finalment quatre dels tretze premis a què optava.

 

Candela Peña, per "La boda de Rosa", i Mario Casas, per "No matarás", han estat els guanyadors dels premis a la millor actriu i al millor actor protagonistes.

 

 

Candela Peña, filla dels propietaris del bar del cinema de Gavà, molt emocionada pel premi, ha agraït el premi "a les dones i totes les persones que agafem es regnes de la nostra vida i assumim responsabilitats".

"Sentimental" s'ha emportat finalment una estatueta dels Gaudí. Ha estat per a Alberto SanJuan com a millor actor secundari. El premi a la millor actriu secundària ha estat per a Verònica Echegui, per "L'ofrena".

Un moment de la gala dels Premis Gaudí
Un moment de la gala dels Premis Gaudí

"My Mexican Bretzel" es confirma com una de les sorpreses cinematogràfiques de l'any. Ha aconseguit tres estatuetes (millor documental, millor guió i millor muntatge), un palmarès poc freqüent tractant-se d'un documental. 

La directora Núria Giménez Lorang rep el premi al millor documental per 'My mexican brètzel' (EFE/ Marta Pérez)
La directora Nuria Giménez Lorang rep el premi al millor documental per 'My mexican brètzel' (EFE/ Marta Pérez)

Gala presencial malgrat la pandèmia

La gala dels Gaudí d'aquest any s'ha fet en horari de tarda, per complir el toc de queda, a l'Auditori del Fòrum. A diferència dels premis Goya, que es van entregar el 7 de març a Màlaga en una gala "virtual", els nominats als Gaudí han pogut ser a la platea. Però, degut a l'aforament reduït al 30% de la capacitat de la sala, el lloc destinat al públic s'ha reservat a membres de l'Acadèmia i les autoritats.

L'any de pandèmia ha passat factura al cinema en català. Només sis llargmetratges optaven al premi a la millor pel·lícula de ficció en llengua catalana, una de les xifres més baixes de la història dels Gaudí. En la primera edició dels premis Gaudí, l'any 2009, quatre films optaven al premi a la millor pel·lícula.

Isona Passola, que ha fet el seu últim discurs com a directora de l'Acadèmia, ha dit que els pressupostos pel cinema són "misèrrims" i ha demanat als representants polítics que facin que les televisions públiques apostin per la diversitat lingüística: "Tenim el dret a rodar en català", ha dit Passola.

 


Passola també ha recordat als cantants i polítics repressaliats per les seves idees o per les seves lletres i cançons.

Una presentació "accidentada"

La gala ha començat amb un petit ensurt: el presentador previst ha patit un accident que li ha impedit fer la feina:

 

Premi d'honor per a Carme Elías

L'actriu barcelonina Carme Elias ha rebut de mans de Vicky Peña el premi d'honor Miquel Porter 2021. Amb una trajectòria de gairebé 50 anys al cinema i al teatre, Carme Elías ha agraït a tots els professionals que l'han acompanyat i ensenyat en la seva feina. Ha dit que els actors "s'alimenten de la vida per construir els personatges".

Carme Elias ha tingut un record "a les persones empresonades injustament per defensar un ideal, que es pot compartir o no, però que ha de poder expressar-se amb llibertat en una societat civilitzada com la nostra"

 

Una gala reivindicativa

La cerimònia d'entrega dels Gaudí ha estat un any més l'escenari de diverses reivindicacions. A més del record a artistes i polítics empresonats o a l'exili per les seves idees, l'actriu Elena Tarrats s'ha solidaritzat amb "totes les víctimes" de presumptes abusos i assetjament a l'Institut del Teatre i a "qualsevol institució".

L'actriu i directora Leticia Dolera també ha denunciat els desnonaments en pandèmia, i encara més "de la gent gran", després de relatar el cas particular d'una dona gran desnonada "per error" a l'Hospitalet.

Javier Cámara Willy Toledo recullen el premi a millor actor secundari en nom d'Alberto San Juan
Javier Cámara Willy Toledo recullen el premi a millor actor secundari en nom d'Alberto San Juan (EFE / Marta Pérez)

La llista de les pel·lícules premiades als XIII Premis Gaudí:

Millor pel·lícula: "La vampira de Barcelona" Dirigida per Lluís Danés, escrita per Maria Jaén i Lluís A. Martínez i produïda per Brutal Media i Filmax, amb producció associada de Televisió de Catalunya.

  • "L'ofrena"

Dirigida per Ventura Durall, escrita per Ventura Durall, Guillem Sala, Clara Roquet i Sandra Beltrán i produïda per Nanouk Films, Suica Films, Fasten Films i Bord Cadre Films, amb producció associada de Televisió de Catalunya.

  • "La dona il·legal"

Dirigida per Ramon Térmens escrita per Ramon Térmens i Daniel Faraldo i produïda per Segarra Films, La dona il·legal A.I.E. i Mimesis Film, amb la participació de Televisió de Catalunya.

  • "Les dues nits d'ahir"

Dirigida per Pau Cruanyes i Gerard Vidal, escrita per Pau Cruanyes, Gerard Vidal, Eudald Valdivieso i Ignasi Àvila i produïda per Benecé Produccions, amb la participació de Televisió de Catalunya.

Millor pel·lícula en llengua no catalana: "Las niñas" Dirigida i escrita per Pilar Palomero i produïda per Las Niñas Majicas, A.I.E., Inicia Films i BTeam Prods, amb la participació de Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola.

  • "Adú"

Dirigida per Salvador Calvo, escrita per Alejandro Hernández i produïda per Ikiru Films, Telecinco Cinema, La Terraza Films i Un mundo prohibido, A.I.E.

  • "La boda de Rosa"

Dirigida i escrita per Iciar Bollain, i produïda per La Boda de Rosa La Película, A.I.E. Setembro Cine, Tandem Films, Turanga Films i Halley Production, amb la participació de Televisió Espanyola.

  • "Sentimental"

Dirigida i escrita per Cesc Gay i produïda per Sentimentalfilm, A.I.E. i Imposible Films, amb la participació de Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola.

Millor direcció: Pilar Palomero, per "Las niñas"

  • Cesc Gay, per "Sentimental".
  • Iciar Bollain, per "La boda de Rosa"
  • Lluís Danés, per "La Vampira de Barcelona"

Millor guió: Núria Giménez Lorang, per "My Mexican Bretzel"

  • Cesc Gay, per "Sentimental"
  • Iciar Bollain i Alicia Luna, per "La Boda de Rosa"
  • Pilar Palomero, per "Las niñas"

Millor protagonista femenina: Candela Peña, per "La Boda de Rosa"

  • Andrea Fandos, per "Las niñas"
  • Anna Alarcón, per "L'ofrena"
  • Nora Navas, per "La vampira de Barcelona"

Millor protagonista masculí: Mario Casas, per "No mataràs"

  • Àlex Brendemühl, per "L'ofrena"
  • David Verdaguer, per "Uno para todos"
  • Javier Cámara, per "Sentimental"

Millor direcció de producció: Luis Fernández i Ana Parra, per "Adú"

  • David Masllorens i Silva, per "La vampira de Barcelona"
  • Ester Velasco, per "No mataràs"
  • Uriel Wisnia, per "Las niñas"

Millor pel·lícula documental: "My mexican brètzel". Dirigida i escrita per Nuria Giménez Lorang i produïda per Bretzel & Tequila Film Productions i Avalon PC.

  • "¿Puedes oirme?". Dirigida per Pedro Ballesteros, escrita per Pedro Ballesteros i Aurora Sulli i produïda per Mallerich Films Paco Poch.
  • "La mami". Dirigida i escrita per Laura Herrero Garvin i produïda per Cacerola Films i Gadea Films.
  • "The mystery of the pink flamingo". Dirigida per Javier Polo, escrita per Javier Polo i Sixto García i produïda per Los Hermanos Polo, Japonica Films i Televisió Espanyola, amb la participació de Televisió de Catalunya.

Millor curtmetratge: "Ni oblit ni perdó". Dirigit per Jordi Boquet Claramunt, escrit per Jordi Boquet Claramunt i Tomàs Bayo i produït per Escac Films.

  • "Candela". Dirigit i escrit per Marc Riba i Anna Solanas, i produït per I+G Stop Motion.
  • "Forastera". Dirigit i escrit per Lucía Aleñar Iglesias, i produït per Distinto Films i La Perifèrica Produccions.
  • "Panteres". Dirigit i escrit per Èrika Sánchez i produït per Antivaho Cinematográfico.
  • "Vera". Dirigit i escrit per Laura Rubirola Sala i produït per Malmo Pictures.

Millor pel·lícula per a televisió: "La mort de Guillem". Dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per Roger Danès i Alfred Pérez-Fargas i produïda per Lastor Media, Som*Batabat, Televisió de Catalunya, À Punt Mèdia i Suica Productions.

  • "Èxode". Dirigida per Román Parrado, escrita per Eduard Sola i produïda per Set Màgic Audiovisual i Televisió de Catalunya i Enciende TV.
  • "El crèdit". Dirigida per Abel Folk i Joan Riedweg, escrita per Jordi Galceran i Ramón Paso i produïda per Focus Audiovisual, S.A., Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola.
  • "La fossa". Dirigida per Agustí Vila, escrita per Agustí Vila, Nil Quídam i Xavi Romaní, i produïda per Bausan Films, Televisió de Catalunya, À Punt Mèdiai Wise Blue Studio.

Premi especial del públic: "Les dues nits d'ahir", un projecte final de grau de Pau Cruanyes i Gerard Vidal

Millor direcció artística: Lluís Danés, per "La vampira de Barcelona"

  • Anna Pujol, per "Sentimental"
  • Balter Gallart, per "No mataràs"
  • Mónica Bernuy, per "Las niñas"

Millor muntatge: Cristóbal Fernández i Núria Giménez Lorang, per "My mexican Bretzel"

  • Ana Pfaff, per "La mami"
  • Bernat Aragonés, per "A stormy night"
  • Sofi Escudé, per "Las niñas"

Millor actriu secundària: Verónica Echegui, per "L'ofrena"

  • Bruna Cusí, per "La vampira de Barcelona"
  • Natalia de Molina, per "Las niñas"
  • Núria Prims, per "La vampira de Barcelona" 

Millor actor secundari: Alberto San Juan, per "Sentimental"

  • Abdel Aziz El Mountassir, per "La dona il·legal"
  • Francesc Orella, per "La vampira de Barcelona"
  • Ernesto Alterio, per "Te quiero, imbécil"

Millor música original: Niño de Elche, per "Niños somos todos"  

  • Alfred Tapscott, per "La vampira de Barcelona"
  • Carlos Naya, per "Las niñas"  
  • Roque Baños, per "Adú"

Millor fotografia: Daniela Cajías, per "Las niñas"

  • Bet Rourich, per "Uno para todos"
  • Josep M. Civit, per "Baby"  
  • Josep M. Civit, per "La vampira de Barcelona"

Millor vestuari: Mercè Paloma, per "La vampira de Barcelona"

  • Anna Güell, per "Sentimental"
  • Arantxa Ezquerro, per "Las niñas"
  • Patricia Monné, per "Adú"

Millor so: Amanda Villavieja, Alejandra Molina i Fernando Novillo, per "Las niñas"

  • Albert Gay, Irene Rausell i Yasmina Praderas, per "Sentimental"
  • Daniela Fermín, Quique López i Carlos Jiménez, per "La vampira de Barcelona"
  • Elena Coderch, Laura Tomás i Yasmina Praderas, per "No matarás"

Millors efectes visuals: Lluís Rivera, Aleix Torrecillas i Anna Aragonès, per "La vampira de Barcelona"

  • Esther Ballesteros i Luis Tinoco, per "No matarás"
  • Lluís Rivera i Àlex Villagrasa, per "Hogar"
  • Raúl Romanillos i Míriam Piquer, per "Adú"

Millor maquillatge i perruqueria: Laura Pérez i Xavi Valverde, per "La vampira de Barcelona"

  • Amparo Sánchez, per "La boda de Rosa"
  • Carmen Arbués, per "Las niñas"
  • Patricia Reyes, per "No mataràs"

Millor pel·lícula europea: "Sorry we missed you", dirigida per Ken Loach, escrita per Paul Laverty i produïda per Sixteen Films, Les Films Du Fleuve i Why Not Production

  • "Little Joe"

Dirigida per Jessica Hausner, escrita per Géraldine Bajard i Jessica Hausner i produïda per Coop 99 Filmproduktion GmbH, Little Joe Productions Ltd i Essential Filmproduktion GmbH.Dirigida per Jessica Hausner, escrita per Géraldine Bajard i Jessica Hausner i produïda per Coop 99 Filmproduktion GmbH, Little Joe Productions Ltd i Essential Filmproduktion GmbH.

  • "Longa noite"

Dirigida i escrita per Eloy Enciso Cachafeiro, i produïda per Filmika Galaika.

  • "Sobre lo infinito"

Dirigida i escrita per Roy Andersson i produïda per Roy Andersson Filmproduktion AB, 4 ¿ Fiksjon AS, Essential Films, amb producció associada de Parisienne De Production, Sveriges Television AB, Arte France Cinéma, ZDF/Arte i Film Capital Stockholm.

 

 

ARXIVAT A:
CinemaPremis Gaudí
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut