El cineasta Carlos Saura, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

El cineasta Carlos Saura, Goya d'Honor 2023 per "donar forma al cinema espanyol modern"

Rebrà el premi en la pròxima gala dels premis Goya, que l'any que ve se celebrarà al febrer a Sevilla

RedaccióActualitzat

El Goya d'Honor del 2023 el rebrà el veterà director de cinema Carlos Saura: ho ha anunciat aquest dijous l'Acadèmia del Cinema Espanyol. Un premi que rebrà al febrer en la gala dels Goya, que aquest any se celebrarà a Sevilla.

Autor d'unes quantes obres mestres que han passat a la història del cinema espanyol, com ara "La caza", "Cría cuervos "(1975), "Deprisa, deprisa" (1981) o "Bodas de sangre" (1981), l'Acadèmia del Cinema Espanyol ha destacat els seus 60 anys de dedicació al cinema:

 

Saura i el cinema espanyol modern

La notícia l'ha comunicada el president de l'Acadèmia del Cinema, Fernando Méndez-Leite, que ha afirmat que Saura "ha donat forma a la història del cinema espanyol modern".

Nascut el 1932 a Osca, Saura va començar la carrera cinematogràfica amb curtmetratges documentals i es va consagrar internacionalment el 1965 amb "La caza", que va rebre el premi a la millor direcció al Festival de Berlín.

Treballant conjuntament amb el productor Elías Querejeta, Saura va fer en les dècades posteriors l'etapa més innovadora i interessant de la seva carrera, amb títols com "Peppermint Frappé" (1967) o "El jardín de las delicias" (1970).

A més de les esmentades, cal destacar pel·lícules com "Ana y los lobos" (1972), "La prima Angélica" (1973), "Mamá cumple cien años" (1979), "Carmen" (1983) o "El amor brujo" (1986).

Cerimònia d'entrega del Gran Premi Honorífic del Festival de Sitges a Carlos Saura, l'octubre del 2021

Més premis honorífics

Fa just un any Saura ja va rebre un altre premi honorífic: el Gran Premi d'Honor del Festival de Sitges, un festival que arrenca precisament aquest dijous.

I fa mig any un altre festival, el de Málaga, el va homenatjar amb un altre premi, el Bizanaga d'Honor, que va rebre de mans de la directora catalana Carla Simón.

Carlos Saura rebent la Biznaga d'Honor de mans de Carla Simón, el 20 de març a Màlaga (Europa Press)

Llavors Saura va fer riure l'audiència dient que tenia "90 anys i tres mesos, 7 fills i 50 pel·lícules." 

Ja té doncs tota una col·lecció de premis honorífics que va començar el 2007 amb un d'excepcional: la Concha d'Or honorífica del Festival de Sant Sebastià, una distinció que fins llavors només s'havia donat en una ocasió: el 1981 a Luis Buñuel.

Carlos Saura, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

 

ARXIVAT A:
CinemaPremis Goya
Anar al contingut