Barcelona

El CIE de la Zona Franca reobrirà al juliol i tornarà a tenir dones internes

El qüestionat Centre d'Internament d'Estrangers, que es va buidar pel coronavirus, obrirà un mòdul femení després d'anys de no tenir-ne

Actualitzat

El Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona preveu reobrir al llarg del mes de juliol i de forma gradual, segons ha avançat "La Directa" i ha confirmat TV3.

No hi ha una data concreta perquè tot anirà en funció de quan es reobrin les fronteres i es puguin reprendre les repatriacions d'immigrants en situació irregular.

El CIE va tancar fa tres mesos en veure que s'havien suspès els vols i es feien impracticables les devolucions. I també per por de no poder controlar els contagis dintre del centre.

Tornarà a tenir mòdul de dones

A més, durant aquest període de tancament, s'han començat les obres per tornar a acollir dones, després d'anys de ser només masculí

El mòdul de dones es va tancar fa vuit anys, perquè era massa costos mantenir-lo davant l'escassa presència d'estrangeres. I les poques detingudes eren traslladades a altres CIE, com el de Madrid o València.
 

Els CIEs, qüestionats

El col·lectiu Tanquem els CIE ha rebutjat de ple aquests plans de reobertura i han apel·lat a la responsabilitat de les forces d'esquerres, que governen tant a Barcelona com a La Moncloa:

 

Els Centres d'Internament d'Estrangers han rebut moltes denúncies de vulneració de drets humans, i algunes situacions han arribat als jutjats, com els cops que policies van donar a tres interns quan van intentar fugir del centre de la Zona Franca.

 

Acte per demanar el tancament del CIE de la Zona Franca el gener del 2019 (ACN/Aina Martí)

 

Tanquem els CIE denuncia que són espais "de vulneració de drets, impunitat policial i patiment" i responen a una "lògica racista i colonial apartada de la dignitat de les persones".

L'Ajuntament de Barcelona, amb Ada Colau al capdavant, es va comprometre a tancar el centre de la Zona Franca, que va intentar impedir que es reobrís el centre mitjançant una escletxa legal. Va al·legar que no tenia llicència d'activitat ni complia les normes de seguretat per acollir un grup nombrós de persones.

Tot i això, el Ministeri de l'Interior, aleshores en mans del popular Jorge Fernández Díaz, va reprendre el funcionament del centre i va advertir que havia acatat la normativa urbanística i que el local no estava inclòs entre les activitats ambientals sotmeses a llicència.

 

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humans
Anar al contingut