El cicló Harold, de categoria 5, travessa Vanuatu amb ventades de 210 km/h

Néstor GómezActualitzat

No és estrany, però sí poc habitual que apareguin ciclons molt potents a la zona de la Polinèsia. El Harold va néixer dijous passat, dia 2, a les illes Salomó i va deixar-hi almenys cinc víctimes mortals. El que realment és significatiu és que aquesta matinada ha arribat a la categoria 5, el màxim nivell, i amb aquesta categoria travessa avui Vanuatu.

L'arxipèlag de Vanuatu espera vents sostinguts de 220 km/h, amb cops de 270 km/h i onades que poden superar els 8 metres d'alçada. Fins al migdia d'avui els vents ja havien arribat als 215 km/h a Port Vila, a la província de Sanma. El cicló, dimarts, haurà marxat de les illes. Feia 6 anys que Vanuatu no era colpejat per cap gran cicló, quan el 2015 el cicló Pam va travessar el país.

 

El Harold deixa almenys 5 morts a les illes Salomó

Diumenge es van recuperar cinc cossos a prop de Malaita, la província més gran de les illes Salomó. Les víctimes anaven a bord d'un vaixell que va topar dijous amb la mala mar, i encara queden una vintena de persones per localitzar. A l'embarcació hi anaven unes 700 persones, en la ruta que uneix les ciutats de Hoinara i Malaita, i les autoritats portuàries havien recomanat que el vaixell no salpés.

La majoria dels ciclons es donen a l'hemisferi nord, per això no és pas estrany que n'aparegui un a la zona de la Polinèsia.

Traça i intensitat de les tempestes tropicals (NOAA)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut