El ciberbullying es fa fort amb el confinament

L'anonimat a les xarxes pot facilitar una sensació d'impunitat, però és falsa. Accions com amenaçar, crear perfils falsos o penjar fotos sense permís són denunciables

RedaccióActualitzat

L'augment de l'ús del mòbil, tauletes i ordinador, arran del confinament, ha comportat també un augment del ciberassetjament. En els maltractadors creix la falsa sensació d'impunitat, però diverses entitats treballen per combatre aquestes agressions, coincidint, aquest dissabte, amb el Dia Internacional contra l'Assetjament Escolar.

Segons Ramiro Ortegón, responsable d'Equip SEER i president de la Plataforma PDA Bullying, explica que els efectes del ciberassetjament es perllonguen en l'espai i temps i la víctima es queda encara més desprotegida.

"Una sola evidència a l'entorn digital implica una continuïtat en el temps. Això implica que segurament aquella persona que està rebent aquella violència, l'està rebent continuadament, 24 hores. Quan això es penja amb una fotografia a un grup de whatsapp, s'està exposant la teva identitat, per exemple, en un cas d'humiliació".

La majoria són conductes que ja es donaven abans del confinament i que ara impregnen l'entorn digital, on la vulnerabilitat és molt alta i la víctima no té espais on sentir-se segura.

 

Una víctima de ciberbullying es queda encara més desprotegida (Pexels / Pixabay)

 

En aquest sentit, la Fundació Barça ha posat a disposició de famílies, educadors i joves diversos recursos i consells per lluitar-hi.


També entitats com B-Resol, que aquest dissabte, a través d'un directe a Youtube, han volgut promoure la prevenció i detecció de casos, així com bones conductes, especialment en temps de "ciberescola".


 Long Li Xue va patir assetjament escolar als 15 anys. Al món real i al virtual. Però va decidir "donar la volta a la truita":

"Ara uns comentaris com 'xinès menja gossos' no m'afecten, però a un noi de 14 o 15 anys, que li deien reiteradament, sí. Llavors vaig decidir donar la volta a la truita i ser jo qui feia els acudits sobre els xinesos i sobre mi mateix, i riure'm de mi mateix".  

Ara Long Li Xue és un "instagramer" amb gairebé 30.000 seguidors.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Long Li Xue, separat collons🐉 (@long_lixue) on


Utilitza la seva popularitat entre els més joves com a altaveu per conscienciar contra l'assetjament. Tot i això, fins i tot ara i aquí rep comentaris inacceptables.

"Ahir vaig fer un directe per Omegle i molts comentaris eren 'puto xinès, coronavirus!' i penjaven. Però una bestialitat de comentaris així i jo em vaig quedar flipant!".

L'anonimat a les xarxes pot facilitar una sensació d'impunitat, però és falsa. Accions com amenaçar, crear perfils falsos o penjar fotos sense permís, no només són reprovables, sinó que també són denunciables.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus MenorsDigital InternetAssetjament escolar
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut